Tangerat årsbästa av Alhaji Jeng

Foto: Alhaji Jeng tangeradse sitt årsbästa på kvällen GP-gala i Göteborg.
SPORTBLADET

Alhaji Jeng går från klarhet till klarhet efter sitt långa skadeuppehåll. Inför den göteborgska hemmapubliken gled han över 5,70 och tangerade därmed det svenska årsbästat.

Även Robert Kronberg och Jenny Kallur är på god väg tillbaka från sina respektive skador.

Jeng är i gryende VM-form. Han har lättat på den tunga träningen relativt sent, för att få den riktiga formtoppen lagom till stavhoppstävlingen i mästerskapet i Japan.

På Slottsskogsvallen i Göteborg på onsdagskvällen tog han 5,70 i andra försöket efter en knapp rivning i första. Han gjorde sedan två försök på 5,85 innan han tackade för sig.

- Det här var ett steg i rätt riktning. Men det är inte allt som stämmer riktigt än, säger Jeng.

- Sedan blev jag lite kall och stel på slutet, så jag valde att stå över mitt sista hopp.

En muskelbristning i baksidan av det vänstra låret bäddade för en snöplig sorti ur EM i Göteborg förra året. I vintras smällde det i stället till i baksidan av högerlåret, vilket ledde till ytterligare ett skadeuppehåll innan det förra ens var helt avslutat.

Kronberg mot VM?

Men sedan han säsongsdebuterat med 5,45 i Sollentuna den 27 juni har Jeng stadigt förbättrat sig. På onsdagskvällen kom en ny putsning av årsbästat. Jeng slutade trea i tävlingen, efter att ha tangerat Jesper Fritz svenska årsbästa.

- Nu är jag en decimeter från mitt pers, så det gäller bara att få den sista lilla biten att stämma, säger Jeng.

Häcklöparen Robert Kronberg har givit sig själv till och med nästa veckas DN-gala, därefter vill han kunna ge besked om huruvida det blir en Japanresa eller inte.

Hans kväll på Slottsskogsvallen slutade med två hundradelars putsning av årsbästat när han vann finalen på 13,63.

Liksom Jeng har den snart 31-årige Kronberg haft en motig säsongsupptakt. I slutet av mars fick han en liten bristning i vänster hälsena, en skada som höll honom borta från häcklöpandet i 2,5 månader.

Därför vill han trots det nya årsbästat vänta med att bestämma sig om VM.

- Det är ändå en bit kvar. Men jag är klart nöjd med loppet. Det var nollvind, så det här loppet med 1,5 meters vind i ryggen blir ett riktigt fint lopp, säger han.

Starkt av Kallur

På DN-galan väntar dels den något udda grenen 4x110 häck, då Sverige ställs mot USA och Finland, och dels ett "vanligt" häcklopp.

- Jag hoppas på ytterligare en tiondel lägre då, sedan vet jag att jag kan höja mig ett eller två snäpp till till VM, säger Kronberg.

På 100 meter häck slutade Jenny Kallur tvåa på 13,18, bara två hundradelar över sitt årsbästa. Hon var bakom spanjorskan Josephine Onyia, men framför irländska EM-tvåan Derval O'Rourke.

Ett skönt styrkebesked för Kallur, som även hon haft stora skadeproblem. I hennes fall var det en knäskada som spökade. Men nu är hon helt frisk.

Åtminstone med friidrottsmått mätt.

- Jag har en krånglande baksida av ena låret. Men vem har inte det? Det är i alla fall absolut inget som stör, säger hon.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott