Johansson vidare till kvartsfinal

SPORTBLADET

Vann i två raka set

Foto: Thomas johansson.

Hans uppdrag är att lyfta svensk tennis, både på och utanför banan.

På torsdagen tog Thomas Johansson sitt sportsliga ansvar då han tog sig till kvartsfinal i Stockholm open.

Johansson är ende kvarvarande svensk när ATP-turneringen går in i kvartsfinalspelet. På torsdagen visade han upp ett stabilt spel då han besegrade fransmannen Michael Llodra i två raka set, 6–4, 7–6 (12–10).

Härnäst väntar kroaten Mario Ancic, som slog ut Björn Rehnquist i sin match. Ancic är en av Johanssons bästa vänner på ATP-touren, men också den som var nära att förstöra svenskens karriär med en missriktad serve för snart två år sedan. Johansson träffades i ögat, skadade hornhinnan och fick nedsatt syn.

– Det är bara att sätta på sig skyddsglasögonen, skämtar Johansson.

Ancic i storslag

Nej, den olyckliga incidenten i Nederländerna är glömd och under den gångna veckan har duon tränat mycket tillsammans. Thomas Johansson vet därför precis vad som väntar på andra sidan nät.

– Han har sett väldigt het ut. Vi har haft några riktigt bra träningar han och jag. Det gäller att jag från första boll håller ett högt tempo så att han hamnar i underläge, säger Johansson.

Torsdagen bjöd på flera svenska insatser, trots Joachim ”Pim-Pim” Johanssons överraskande återbud. Trots det var det, som vanligt, glest på bänkraderna i Kungliga tennishallen.

Turneringsdirektör Per Hjertqvist menar att årets upplaga är en succé ur publikhänseende. Thomas Johansson har dock svårt att känna samma optimism över publiktillströmningen.

TT: Kändes det som det var fullsatt i dag?

– Nej, det måste jag vara ärlig och säga att jag inte kände. Jag har spelat här i tolv år och vet hur det känns när det är fullsatt. Men det är bara att inse att tennisen kanske inte är lika het som den varit tidigare.

Chefsroll

Som nyutsedd sportchef för Swedish open i Båstad är det precis sådana saker som Thomas Johansson kommer att ägna en stor del av sin tid åt framöver. Den svenske tennisstjärnan kan tråkigt nog konstatera att även Davis cup-mötet mot USA i Scandinavium hade svårt att locka storpubliken.

– Jag tror att det beror på en kombination av saker, säger Johansson och nämner mediernas roll och svenska prestationer som två av faktorerna.

– Det är mycket som måste tas tag i för att lyfta svensk tennis, konstaterar han.

De övriga kvartsfinalerna i Stockholm open är: Ivo Karlovic, Kroatien–Arnaud Clement, Frankrike, Juan Monaco, Argentina–Tommy Haas, Tyskland och James Blake, USA–Jarkko Nieminen, Finland.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tennis