Ny förlust för basketherrarna

SPORTBLADET

Nu är EM-chansen bara teoretisk

Sverige hade behövt skrälla i kvalmatchen mot Makedonien i Skopje för att EM-drömmen skulle hållas vid liv. I stället blev det förlust och basketlandslagets chanser att nå turneringen är nu så gott som borta.

Trots att Sverige ledde halvvägs in i matchen med 36–32 vann hemmalaget till slut komfortabelt med 77–58.

– Det var lite väl stora siffror, de ledde egentligen aldrig med mer än tio poäng förrän i slutet, säger Sveriges assisterande tränare Christer Stjernborg till TT.

Det matchavgörande rycket kom i takt med att svenskarna kastade bort för många bollar i den tredje perioden. Sett över hela matchen hade Sverige 22 turnovers – i jämförelse med hemmalagets fem.

– Makedonien är ett mycket duktigt och rutinerat lag, vi får inte göra så många misstag om vi ska kunna slå dem, menar Stjernborg.

Samtidigt hade Sverige stora problem i skyttet. Fredrik Jönzén gjorde måttliga 12 poäng och blev med det bäste poänggörare i det svenska laget.

Eftersom Sverige även förlorade den första EM-kvalmatchen mot Estland är laget sist i sin kvalgrupp. Nu krävs seger i de båda returmötena för att laget ska ha en teoretisk chans att nå EM.

– Teoretiskt har vi en chans, men det känns som Makedonien blir svåra. Vi får koncentrera oss på att slå Estland först för att få till en avgörande match i Luleå (mot Makedonien), säger Stjernborg.

Andreas Lagnelius/TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Basket