Södergren starkast i duellen som gav tolfte SM-guldet

SPORTBLADET

ÅSARNA

Det blev som väntat en duell mellan Anders Södergren och Mathias Fredriksson om segern i 15 km fritt i SM på skidor i Åsarna.

Anders Södergren segrade i guldkampen och tog sitt tolfte individuella SM-guld - på torsdag har han chansen att gå ikapp Mathias Fredriksson och Assar Rönnlund i guldligan.

- Jag har inte varit speciell pigg i kroppen efter den hårda genomköraren i Tour de ski i världscupen. Men när jag väl kom igång i dagens lopp så flöt det på ganska bra, summerade Södergren sin insats.

På söndag hoppar Anders Södergren och Mathias Fredriksson över SM i sprint i Åsarna, som fått ta över SM-arrangemanget från snöfattiga Hudiksvall.

- Det blir hårdträning i Bruksvallarna i stället. Jag kommer att träna rätt hårt under veckan fram till skiathlonloppet i SM i Östersund på torsdag, berättar Anders Södergren.

Kan bli tidernas SM-kung

När Anders Södergren vann lördagens lopp och tog sitt tolfte SM-guld gick han upp på delad plats i SM-historiens guldliga med två av världens största skidkungar - Gunde Svan och Vladimir Smirnov.

Nu börjar jakten på Assar Rönnlund och Mathias Fredriksson som båda har 13 guld, Sixten Jernberg med 15 guld och Mora-Nisse Karlsson med 17 guld.

- Jag är fortfarande lika sugen på att vinna SM-lopp - och jag räknar med att tävla i minst fyra år till - så det är ju inte helt orimligt att vinna fem-sex guld till, säger Anders Södergren med ett finurligt leende.

Förutom de tolv individuella SM-gulden har han även fem silver och två bronsmedaljer från SM samt ett antal stafett- och lagmedaljer.

Silvret till Mathias

Mathias Fredriksson öppnade lite försiktigare i kampen om SM-guldet, och det var först på andra halvan av loppet som Mathias fick fart på skidorna.

- Jag var betydligt segare i kroppen än vad jag räknat med. Det var en stabil insats - men inte tillräckligt bra för att besegra Anders, konstaterade han.

Johan Olsson tippades på förhand bli den starkaste utmanaren mot den suveräna duon Södergren och Fredriksson, men Åsarnaåkaren som ligger efter med träningen efter en tung förkylning fick nöja sig med en niondeplats.

Nu blev det två 21-åringar som gav sig in i medaljkampen - starkast var västgöten Marcus Hellner från Lerdala utanför Skövde som tävlar för Gällivare.

Marcus åkte till sig bronsmedaljen 34 sekunder efter segrande Södergren medan Mikael Ojala, Östersund fick nöja sig med fjärdeplatsen.

- Jag fick till ett riktigt bra lopp och orkade hålla bra fart ända in i mål - min klart bästa insats hittills i SM, konstaterade Marcus Hellner efter bronsmedaljen. Han har tidigare en elfteplats som bästa SM-insats.

Hellners framfart i skidspåren har även uppmärksammats av landslagsledningen.

- Marcus Hellner är en av de unga åkare som hela tiden utvecklas i rätt riktning. Han gjorde en bra insats i Tour de ski - och hans insats i dag visar att han är en man för VM-laget som ska åka till Sapporo, sade landslagstränaren Inge Bråten.

Ove Byström/TT

ARTIKELN HANDLAR OM