Norsk dominans i masstarten

SPORTBLADET

Mathias Fredriksson på 16:e plats

Oberstdorf (TT:s utsände)

Svenskhoppen körde bort sina chanser i Tour de Ski i lördagens tremil.

Norges herrar såg till att det blir en norsk-tysk match om slutsegern.

Segraren blir den som bäst klarar den grymmaste målgången som någonsin skådats i ett skidlopp.

För att piffa upp anrättningen Tour de Ski har Internationella skidförbundet (Fis) lagt avslutningen på touren och söndagens jaktstarter i 10 respektive 15 kilometer fri stil i en slalombacke.

Fis har kanske tagit i för mycket. 420 meters stigning på 2,5 kilometer har längdskidvärlden aldrig varit i närheten av. Och damerna har samma hiskeliga avslutning framför sig.

– Det kan bli parodi, säger Sveriges förbundskapten Inge Bråten.

– Det har ingenting med skidåkning att göra, säger tourledaren Tobias Angerer.

– Det är omöjligt att åka, det är för brant. Det blir skidgång, säger Mathias Fredriksson.

Tvungna att stanna

Fredriksson och Södergren teståkte Cermispisten i torsdags. Och som alla andra som har varit på plats och sett backen så konstaterar Fredriksson:

– Den är mycket brantare än jag trodde. Det här handlar inte om skidåkning.

– Det tar nog 20 minuter att ta sig upp. Tiden blir ju kort i meter när det blir brant, men jag är inte säker på att det kommer att bli så stora differenser. Det kanske blir tvärtom, eftersom alla måste kliva uppför.

– Anders och jag stannade flera gånger när vi testade.

En åkare som går in i väggen har en synnerligen otrevlig upplevelse framför sig innan han når målet på nästan 1300 meters höjd.

Missade chansen

Fredriksson och Södergren tappade tidigt under tourveckan tätkontakten. En sista chans att närma sig täten var lördagens klassiska tremil.

Båda satsade stenhårt från start – och båda tvingades slå av på takten.

– Vi försökte att vara offensiva men åkte på en för stor smäll, så jag stumnade ganska rejält. Ingen bra dag, det saknas lite i formen, sade Anders Södergren.

– Bättre att göra ett försök och klappa igenom än att fegköra och bli tvåa och åtta. Vi drog på oss för mycket syra i början både jag och Anders. På andra varvet undrade jag om jag skulle ta mig i mål. Jag var helt färdig, sade Mathias Fredriksson.

Fredriksson blev till slut 16:e man i mål och Södergren 18:e, och de är mer än tre minuter efter täten totalt.

Norrmännen visade sin klassiska klass med fem åkare bland de åtta främsta. Världscupledande Eldar Rönning vann spurtstriden före ryssen Ivan Alypov och finländaren Sami Jauhojärvi, men har två minuter fram till ledande Tobias Angerer. Tysken stod emot det kompakta norska trycket bra och försvarade sin totalledning med att komma i mål som femma. Men överraskningen Simen Östensen, sjua i loppet, är bara 15 sekunder efter, supertalangen Petter Northug blev åtta och är 38 sekunder efter och Tor Arne Hetland, fyra på lördagen, är fyra även totalt och 1.06 efter. Tyske femman Franz Göring är 1.17 efter och kan också blanda sig i slutstriden.

Peter Wikström/TT