Waldner: Jag är spelmissbrukare

Pingisstjärnan spelade bort fem miljoner

Bordtennisspelaren Jan-Ove Waldner, 37, är spelmissbrukare.

En av Sveriges största idrottsprofiler har under de senaste 15 till 20 åren spelat bort närmare fem miljoner kronor.

– Det är svårt att säga exakt hur mycket det rör sig om, men det ligger i den storleksordningen, säger Waldner till aftonbladet.se.

Foto: lotte fernvall
missbrukar spel Jan-Ove Waldner har spelat bort runt fem miljoner kronor. Jag har väl spelat från och till de senaste 15 till 20 åren, men med tiden blev det mer och mer , säger han till aftonbladet.se

J-O Waldner är en av Sveriges största idrottsstjärnor genom tiderna. På meritlistan finns ett flertal VM- och EM-titlar, liksom ett guld från OS i Barcelona 1992. I mer än 20 år har han tillhört bordtenniseliten.

Ingen visste att han även är spelmissbrukare.

– Jag har väl spelat från och till de senaste 15 till 20 åren, men med tiden blev det mer och mer, säger Waldner till aftonbladet.se.

För ungefär ett år sedan insåg han att han hade problem.

– Jag tog kontakt med en terapeut, som har hjälpt mig med det här. Det var väl egentligen inte förrän då som jag insåg hur allvarligt det var.

Hur mycket pengar har du spelat bort?

– Man har ju både vunnit och förlorat och jag har inte räknat några exakta summor. Men runt fem miljoner kronor stämmer nog.

Waldner tror inte att spelandet påverkat hans karriär som bordtennisspelare i någon större utsträckning. Någon gång kan det ha påverkat spelet negativt – men ibland även positivt.

– Det har alltid varit kul när man väl varit inne och spelat pingis, säger han.

Har du rört dig i kretsar där det spelas mycket?

– Visst är det så. Idrottsfolk är spelintresserade.

Är det ett problem för dig nu?

– Det är upp till mig. De jag umgås med har inga problem vad jag vet så det är upp till mig vad jag vill göra.

Varför väljer du att berätta om ditt spelberoende?

– Kanske kan det hjälpa någon annan att jag berättar om det, det skrivs ju mer om jag gör det. Och det känns skönt att få tala ut om det.

Hur ser du på framtiden?

– I dag är jag bara positiv. Det som har varit har varit och jag ser framåt. Den här grejen lägger sig om ett tag. Jag hoppas bli bra i min skadade fot så att jag kan satsa vidare och spela pingis. Det är det roligaste jag vet, säger Waldner till aftonbladet.se.

Har vunnit OS-guld

Rickard Westman