Var gömmer sig Marion Jones?

Publicerad:
Uppdaterad:

Jones vs Klüft - smutsigt mot rent

1 av 2 | Foto: AP
DOPNINGSMISSTÄNKT Marion Jones är, efter dopningsmisstankarna, inte längre ett affischnamn inom friidrotten. Snart möter hon det motsatta - Carolina Klüft - i längdhoppet.

ATEN

OS har pågått i tio dagar nu och ännu inte en skymt av Marion Jones.

Hon har hållit sig gömd i Aten, men i morgon måste hon visa sig.

Då inleds damernas längdkval och en av OS hetaste dueller.

Marion Jones vs Carolina Klüft.

Jag har försökt lokalisera Marion, men det har varit hopplöst.

Hennes skosponsor Nike har inte haft några presskonferenser.

Marion skulle annars ha varit det stora affischnamnet i Aten, precis som i Sydney för fyra år sedan.

Men det kom en Balcoskandal emellan. Balcolaboratoriet utanför San Fransisco tillverkade designersteroiden THG och försåg massor av idrottare med dopningspreparat.

När FBI och den amerikanska skattepolisen slog till IRS, beslagtog de material som den amerikanska dopningspolisen Usada var mycket intresserade av.

Inte välkommen på galorna

Bland alla de namn som nämndes fanns det största av dem alla: Marion Jones. När FBI sedan förhörde hennes före detta man CJ Hunter, berättade den gamle kulstötaren att Marion pumpat sig full med dopning mitt under Sydney-OS. Hon ska ha tagit både tillväxthormon och insulin och sprutat in dopningscocktailen intravenöst i höjd med byxlinningen, enligt CJ Hunter.

Sedan det förhöret blev känt har hennes liv förvandlats till ett helvete. Hon är inte dömd och har aldrig åkt fast i någon dopningskontroll.

Men det hjälper inte. Världen ser på henne med andra ögon än i Sydney för fyra år sedan, då hon tog hem tre OS-guld och två OS-brons.

Golden League-arrangörerna i Zürich kastade ut henne från sin gala och Bryssel-galan precis efter OS har gjort samma sak.

Marion Jones är inte välkommen. Jag tycker det är fel, men galaarrangörerna har böjt sig för den allmänna opinionen och risken för att få galor där allt snack handlar om dopning.

När Marion väl visar sig här i Aten i morgon, kommer hon att vara boven i längddramat.

En symbol för sommarens eviga amerikanska dopningsskandal.

Det kommer att göra längdtävlingen stekhet.

Hon möter nämligen symbolen för den nya, friska friidrotten. Carolina Klüft är ren som snö, men vinner ändå. En hel värld har upptäckt det och Carolina Klüft är i dag på väg att ta över Marion Jones roll som världens största friidrottskvinna.

Tar Carro OS-guld även i längdhopp, skulle hon bli 2004 års OS-drottning. Jag tror hon kan göra det. Carro har hoppat 6,97 i år och är statistiskt femma i årets världen, om vi räknar bort skadade Elva Goulbourne från Jamaica.

Enorm press på Jones

Hon har redan ett OS-guld i sjukamp och kan gå in i längdtävlingen utan någon press eller krav på sig. Ett perfekt slagläge.

Jag såg storfavoriten Tatjana Lebedeva förlora trestegsfinalen här i Aten i går, då hon bara blev trea på 15,14. Då ska alla veta att Lebedeva var en större guldfavorit än Christian Olsson.

Lebedeva är också favorit i längd, efter sina 7,33 i de ryska mästerskapen. Men hoppar hon längd som hon hoppade tresteg i går, kommer hon inte att vara i närheten av några 7,33.

Marion Jones har hoppat 7,11 i år, då hon vann de amerikanska OS-uttagningarna. Här i Aten kommer hon att ha en enorm press på sig.

Internationella dopningsbyrån Wadas chef Dick Pound har redan gått ut och varnat Jones, att om hon ljuger om anklagelserna mot henne, kommer hon att falla ner i ett stort, svart hål.

Amerikanska krönikörer skriver att hon bör kastas ut ur stafettlaget på 4x100 meter, där hon har en plats just nu. Skulle det framkomma nya bevis mot henne efter OS kan hon bli diskad och dra de tre övriga tjejerna i stafettlaget med sig.

USA har just genomgått en sådan process, då hela herrarnas stafettlag på 4x400 meter blev av med sina guldmedaljer från OS i Sydney.

Världens längsta hopp i år – Carro sexa

Mats Wennerholm

Publicerad: