Ännu en Linköpingseger mot Färjestad

SPORTBLADET

Gerber fick inte slå målvaktsrekordet

Linköping

Tre raka matcher utan förlust, men mot Linköping åkte formstarka Färjestad på stryk - som vanligt.

Östgötarna vann med 4-0 och har sammanlagt 12-2 den här säsongen.

- Klart att det kan vara bra att ha med sig till ett eventuellt möte i slutspelet. Just nu känns det som att vi har ett övertag på Färjestad, säger Ulf Söderström.

Centern, som vann poängligan i elitserien 2001/02 med sina 55 poäng, har haft det trögt sedan han flyttade tillbaka till Linköping efter fyra säsonger i Färjestad.

Men mot gamla klubbkompisarna lossnade det. Med en assist, samt den läckra fullträffen i krysset fram till 4-0, var 32-åringen en stor anledning till att Linköping vann.

Fjärde och femte poängen i vinter var garanterat sköna.

- Det är lite speciellt att möta sitt gamla lag, allra helst när man vinner förstås, skrattar Söderström.

- Men mest glad är jag över att jag känner mig piggare än på väldigt länge.

Linköping verkar ha förvandlats till ett spöke för Färjestad. Efter hemska 2-8 på de två första mötena märktes det direkt att man var extremt sugna på revansch.

Men gästerna fick inte med sig någon poäng den här gången heller.

Det tog 9 minuter och 49 sekunder - sedan sprack drömmen för Martin Gerber att sätta nytt rekord i elitserien.

Knappt tio minuter återstod nämligen för den schweiziske landslagsmålvakten från att slå Thomas Östlunds nolla i 201 minuter och 18 sekunder från säsongen 1992/93.

Genom ett rappt handledsskott till höger om Gerber förstörde Per Eklund möjligheterna att bli historisk.

Linköping bombarderade gästernas kasse i första perioden och vann skotten med förkrossande 20-3.

NHL-målvakten räddade Färjestad från ett rejält ras - inte minst när östgötarna fick chansen i fem minuters power play sedan Christian Berglund dragit på ett matchstraff.

Fast hemmalaget lyckades ändå producera ett mål i överläget genom Mike Knuble. Kristian Huselius och Brendan Morrison förarbetade, medan Knuble smällde upp säsongens 21:a mål i krysset.

Mikko Peltola lyfte in 3-0 i öppen kasse efter en suverän sidledspassning av Thomas Johansson. Något Färjestad protesterade mot eftersom de ansåg att Gerber hakades av Mikael Håkanson.

- Ett solklart fall som jag inte fattar hur domarna kunde missa. Där avgörs definitivt matchen, kritiserar tränaren Leif Strömberg. Synd med tanke på att vi hade spelat upp oss efter första perioden och skapat flera riktigt bra chanser.

Norrena höll nollan för fjärde gången och svarade för en strålande räddning på Marian Gaboriks friläge i sista perioden.

- Fredrik var som många gånger förr otroligt duktig och det var även viktigt att Söderström och Eklund fick göra mål. Kedjan med Fredrik Emvall har kommit i gång allt mer, framhåller tränaren Roger Melin.

Bara ett mål från proffsen och Linköping visade att man är mycket mer än bara NHL-femman.

TT