Klorna är vässade - Annika kommer vinna US Open

SPORTBLADET

SOUTH HADLEY

Utgångsläget är näst intill perfekt - tre slag till ledning inför en söndag i en major.

Det är troligt att Annika Sörenstam sätter klorna i det övriga startfältet och lämnar alla sårade nedanför sig på ledartavlan.

Seger i kväll, alltså.

Foto: Karin Koch hade det tufft i ruffen.

Annika Sörenstam trivs ganska bra i rollen som jägare. Var tredje tävling av de 52 hon vunnit i USA har varit lyckad jakt på en annan spelare. Så var det exempelvis i British Open, förra sommaren.

I kväll går världsettan ut den i näst sista bollen och har tre slag upp till en orutinerad tjej som bara vunnit en enda tävling. Jennifer Rosales må vara känd för att vara rätt kaxig - men det är inte troligt att hon håller undan.

- Jag ska spela aggressivt, säger Annika.

Klorna är vässade.

Övriga riskerar att förblöda där ute.

När Jennifer Rosales vann en vanlig tourtävling i maj ringde Filippinernas president och ville ge henne en parad i Manila.

Vad händer denna gång?

Vad händer om den lilla tjejen med pannbandet vinner US Open?

Förutsättningarna i US Open är lätt bizarra, egentligen. Eftersom stora delar av startfältet från början bestod av onormalt många amatörer, och okända spelare som kvalat in till tävlingen, saknas flera kända spelare från LPGA-touren. Det betyder i sin tur att startfältet i det allra största mästerskapet är årets lättaste, konkurrensen på en vanlig tourtävling är betydligt svårare.

Men prissumman är skyhög. Första priset är drygt en halv miljon dollar, tre gånger så mycket som i en normal turnering på USA-touren.

Kombinationen av klent startfält och extremt stora pengar är det bizarra.

120 000 biljetter har sålts för de fyra tävlingsdagarna, plus ungefär 50 000 för de tre inspelningsvarven.

"It"s all about Annika"

It"s all about Annika, säger amerikanarna.

Carin Koch var faktiskt i delad ledning i inledningen av sitt tredje varv - men sedan fastnade hon i den krävande ruffen. Flera av bollarna i det tjocka var ospelbara, faktiskt.

Annika Sörenstam hyllas med stående ovationer när hon spelar.

För att vi journalister ska uttala hennes namn rätt ges vi skriftlig information om hur hennes namn ska uttalas.

AH-nih-kuh

Så läs efter mig:AH-nih-kuh SOR-in-stahm.

Ah-nih-kuh?

Ser ut som de flesta namnen i US Opens startlista....

Konkurrensen på damernas USA-tour har blivit enormt tuff, jämfört med hur det var för tio år sedan. Det är därför spelare som Sophie Gustafson och Helen Alfredsson inte ens var i närheten av att klara kvalgränsen.

Precis som Tiger Woods skärpt konkurrensen på herrtouren med sin fokusering och träning, så har Annika Sörenstam lyft damtouren till en ny nivå.

Bra veteraner

Imponerande då att veteraner som Kelly Robbins och Meg Mallon fortfarande hugger på en major. Känns faktiskt som de är de är ett större hot mot Sörenstam än unga fröken Rosales.

Om Annika har nerverna under kontroll på tee så vinner hon US Open.

Thomas Tynander

ARTIKELN HANDLAR OM

Golf