Grattis, Anja!

Foto: Andreas hillergren/bildbyrån
Årets stjärna Anja Pärson vann överlägset i backen. Lika överlägset tog hon hem priset som årets idrottskvinna.
SPORTBLADET

Det stora med Anja Pärsons totala världscupseger 2004 var egentligen inte hur hon tog den. Istället det sätt som Anja räknat ut att hon måste ta den på.

Genom världscuppoäng inte bara i slalom och storslalom utan även i Super G och störtlopp.

Under fem januaridagar i Cortina åkte Anja in poäng i samtliga fyra farttävlingar: först som nr 18 och 14 i Super G, sedan som nr 24 och 21 i störtlopp.

Anja Pärson, 23 - Årets Idrottskvinna 2004.

Anja gratuleras av Tänabys förste världscupvinnare, Ingemar Stenmark.

Det lustiga när säsongen till slut skulle historieskrivas efter avslutningen i Sestrieres i mars var att Anja hade tagit hem Världscupen även utan sina poäng i fartgrenarna.

Alla Anjas poäng i slalom (770) och i storslalom (630) hade bara de räckt till en totalseger över värsta konkurrenten, österrikiskan Renate Götschl: 1 400 mot 1 344.

Så överlägset vann Anja slalomcupen - 323 poäng före Marlies Schild, Österrike.

Så överlägset vann Anja också storslalomcupen - 287 poäng före Denise Karbon, Italien.

Och eftersom Anja den sista tävlingsdagen i Sestrieres även vann slalomtävlingen, innebar det att hon fyra gånger fick lyssna till och sjunga med i "Du gamla du fria"...

Tredje svensken

Anja blev där den tredje svenska utförsåkaren genom tiderna att vinna totala alpina Världscupen - efter Tärnaby-grannen Ingemar Stenmark (-76,

-77 och -78) och den Pernilla Wiberg (-94), vars totalt 24 VC-segrar hon alltsedan sin egen 23:e - tagen i slalom i Sölden 23 oktober i år - haft siktet på att tangera.

Sedan dess har Anja kört världscup tolv gånger utan att lyckas få till den fullträff som naturligtvis kommer förr eller senare, när det slutat att häxa.

Just nu ligger Anja tvåa i både totalcup och storslalomcup och fyra i slalomcupen; finskan Tanja Poutiainen toppar alla tre.

Totalt dominerande

Annat var det förra vintern då Anja totaldominerade från första till sista åket, och vann hela elva deltävlingar i Världscupen.

Just nu, med en knapp månad kvar till vinterns stora begivenhet VM i Santa Caterina i Italien, kan jag tänka mej att Anja känner sig lite splittrad, och att den här utmärkelsen ändå kommer som ett bevis på vad hon kan.

Turorten i Italien

Till sist kan jag inte låta bli den här lilla jämförelsen bland de som utsetts till Årets Idrottskvinna:

I fjol Carolina Klüft, sjukamp - 1950, den allra första, Mona-Lisa Englund, femkamp;

I år Anja Pärson, utförsåkning - 1951, den andra genom tiderna, Sarah Thomasson, utförsåkning.

Efter friidrottslig mångkamp följer alpin skidteknik...

Sarah T, född i Åre 1925 och död 1996, tog VM-brons hemma i Åre 1954 men när hon 1951 utsågs till "Årets idrottskvinna" berodde det på att hon vunnit vinterns största slalomtävling i Cortina d" Ampezzo.

Just det: samma italienska ort där Anja i vintras tog psykologiska fartpoäng fyra tävlingar i rad.

Grattis Anja!

Lasse Sandlin

ARTIKELN HANDLAR OM

Alpint