Signells resa från succé till kris

1 av 3 | Foto: BILDBYRÅN
SPORTBLADET

Förbundskaptenen har gått från ett lyckat VM till sjätte raka förlusten med Sävehof

PARTILLE. VM blev en succé.

Handbollsvardagen för Henrik Signell, 42, är just nu något helt annat.

21-27 mot Lugi var Sävehofs sjätte raka förlust.

– Det är jobbigt mentalt både för mig och spelarna, säger den dubbelarbetande förbundskaptenen och klubblagstränaren.

Även om VM avslutades med två förluster så var semifinalplatsen en stor framgång för damlandslaget och förbundskaptenen Henrik Signell

Kontrasten till vardagen just nu hos svensk klubbhandbolls damgiganter kan knappast bli större.

Under onsdagskvällen åkte Sävehofs damer, som fram till 2016 blev svenska mästare åtta säsonger i följd, på sin sjätte raka förlust.

”Frustrerande”

– Jag har aldrig varit med om att förlora så här många matcher i följd, säger Signell. Det är klart att det är frustrerande. Tjejerna vill oerhört mycket och jobbar hårt, men det sprider sig en oro. Man gör saker svårare än vad det är.

Hur stor skuld har du?

– Jag är en del i det hela, men jag tror starkt på oss. Sedan om vändningen blir i år eller längre fram är svårt att säga. Tidigare år har det gått fortare att bygga ett delvis nytt lag. Vi tappade fem startspelare och har inte ersatt med den kalibern.

– Det är mycket funderingar om vilken väg vi ska gå. Största felet man kan göra är att hitta på andra saker och ändra för mycket, säger Henrik Signell. 

Du är både tränare och förbundskapten. Hur fungerar det?

– Jag upplever att jag har 100 procent fokus när jag är här. Jag har inte svårt att särskilja rollerna, men jag är borta från Sävehof under uppbyggnadsperioderna och nu under VM-uppehållet – men allt står och faller inte med mig som tränare. 

Vill du dubblera?

– Det är en hypotetisk fråga. Jag har inget att ta ställning till. Jag får se vad jag har att ta ställning till.

Finns en gräns

42-åringen kommer från en fjärdeplats i VM till en sladdande sjundeplats i tabellen, bara tre poäng ovanför slutspelsstrecket, med en match mer spelad.

Som Sportbladet tidigare avslöjat tyder mycket på att Signell blir förbundskapten på heltid efter sommaren. Men frågan är hur mycket hans dubblerande under det senaste året påverkat nybyggnationen av Sävehofs damlag som han tidigare lett till fyra SM-guld.

Finns det en gräns när du eller Sävehof behöver ta ett mer drastiskt beslut?

– Det är klart att det kan komma ett sånt läge, men jag känner inte att vi är där nu och redan. Vi ska ta oss ur det här tillsammans.

Henrik Signells avtal som förbundskapten går ut om ett halvår. Inom kort ska han och förbundet träffas för att diskutera framtiden. Han har kontrakt med Sävehof i ytterligare 1,5 år. 

Onsdagskvällens vinnare, Lugitränare Dragan Brljevic, om den allt mer krympande skaran av förbundskaptener som även är klubblagstränare:

– Det optimala är om förbundskaptenen i handboll kan fokusera enbart på det jobbet. Men jag har hellre en Henrik Signell som har full koll på svensk damhandboll än en heltidsanställd som inte har det.

”Tufft för Henrik”

– Och mitt råd till Sävehof just nu är: lugn. Det är tufft, men kommer bli en bra erfarenhet både för laget och Signell. Med de spelarna de har och de som är på väg tillbaka så kommer det att vända, säger Brljevic.

Ett av få positiva inslag för Sävehof i 21-27-förlusten var framtidsspelaren Julia Eriksson som gjorde comeback efter lång skadefrånvaro och stänkte in tre mål.

Hon säger om Signells dubbla uppdrag:

– Det är väl inte många som har det så? Det blir mycket att fokusera på. Det måste vara tufft för Henrik. Men när han är här så gör han det bra. 

ARTIKELN HANDLAR OM