Jättelyftet efter bejublade talet

Nära att behöva dra sig ur – nu lyfter Börje Andersson-Junkkas älskade fotbollslag igen

avPatrik Brenning

Förra säsongen var Parkalompolo IK nära att behöva dra sig ur seriespelet på grund av spelarbrist.

Men efter eldsjälen Börje Andersson-Junkka hyllade tal på Idrottsgalan har vinden vänt.

– Nu funderar vi kanske på om vi ska starta ett andralag. Det är en nyhet, säger Robert Unga, spelande tränare och vice ordförande i Parkalompolo, till Sveriges Radio.

Börje Andersson-Junkka gjorde stor succé när han fick ta emot Sportspegelns pris på Idrottsgalan. Fotbollsledarens passion gick rakt igenom rutan och hans uttalanden om att ”långa bollar är bra att ha – när de behövs” rev ner applåder.

– Det var en stor upplevelse, det kändes enormt att stå på scenen. Publiken ville inte sluta applådera. Jätteroligt, sa 81-åringen till Sportbladet efter galan.

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN

”Är väldigt många på träningarna”

Nu har uppmärksamheten kring Andersson-Junkka och hans ledargärning också gett en mycket välkommen effekt.

Förra säsongen var Parkalompolo IK nära att behöva dra sig ur seriesystemet på grund av spelarbrist men räddades i sista stund av ett stort antal nyanlända som kom till samhället. Efter uppmärksamheten kring tränaren Börje Andersson-Junkka är intresset nu ett helt annat.

– Det behövs alltid fler spelare men vi har varit väldigt många på träningarna vilket är riktigt roligt. Nu funderar vi kanske på om vi ska starta ett andralag. Det är en nyhet, säger Robert Unga, spelande tränare och vice ordförande i Parkalompolo, till Sveriges Radio.

”Vet inte vem som lurat i honom det”

Föreningen har även märkt av intresset via sociala medier och sin hemsida där mängder med människor hört av sig med hejarop. För Börje Andersson-Junkka är dock det mesta fortsatt sig likt.

– Börje var på träningen som vanligt klockan 21 dagen efter Idrottsgalan och körde extra hårt med oss. Jag vet inte vem på Idrottsgalan som hade lurat i honom det, skämtar Robert Unga.

ARTIKELN HANDLAR OM