André Myhrer vann världscup i parallellslalom

SPORTBLADET

Han började med att slå ut lagkamraten Mattias Hargin.

Sedan fortsatte André Myhrer hela vägen till en seger i Holmenkollens parallellslalom.

– Någonstans hade jag bestämt mig redan när jag kom hit att jag skulle ta det hela vägen i dag så det var kul, säger han.

Foto: TT

Svenska herrarnas trivs när det blir parallell-tävlingar. När det var parallellstorslalom i Alta Badia före jul vann Matts Olsson och när man i dag kortade ner avståndet mellan käpparna till parallellslalom var det fortsatt svensk dominans.

André Myhrer började med att lottas mot lagkamraten Mattias Hargin och båda (!) körde ur i första åket. Hargin gjorde det dock först och Myhrer fick 50 hundradelar att gå på till nästa runda och gick vidare.

I kvarten slog han ut norrmannen Sebastian Foss Solevåg och i semin var det tysken Linus Strasser som fick se sig ifrånkörd av av svensken.

”Tufft hela vägen”

I finalen ställdes han mot österrikaren Michael Matt och efter ett starkt förstaåk hade han 26 hundradelas försprång mot Matt inför sista åket och det förvaltade han hela vägen till seger när Matt körde ur i andra åket.

Myhrers åttonde världscupseger, men den första i parallellslalom. Den tar honom också upp som näst mest segerrika svenska herråkare i världscupen bakom Ingemar Stenmark.

– Jättekul faktiskt. Det kändes lite ovisst när man kom hit, men någonstans hade jag bestämt mig redan när jag kom hit att jag skulle ta det hela vägen i dag så det var kul, säger Bergsjö Hassela-åkaren som var nöjd med att äntligen få ta en parallell-seger:

– Det har varit svårt att få spiken i kistan. Därför hade jag någonstans bestämt mig att hålla fokus hela vägen och ta heat för heat. Jag är jätteglad för resultatet, riktigt skönt kvitto och bra för självförtroendet. 

Frida Hansdotter fyra

På damsidan öppnade Frida Hansdotter bra med segrar mot Irene Curtoni och Bernadette Schild. Men när Mikaela Shiffrin stod för motståndet i semifinalen var hon chanslös. I bronsfinalen fick Hansdotter sedan ge sig för schweiziskan Melanie Meillard medan Shiffrin gick vidare och vann tävlingen.

Allt som allt ett styrkebesked inför lagtävlingen i OS.

– Mycket ska hända innan OS, men det är klart att vi ska försöka leva upp till trycket och ta medalj där också. Vi är sugna på en lite ädlare valör än dem hittills, säger Myhrer.

Tung norsk dag

För hemmanationen Norge gick det betydligt sämre. Henrik Kristoffersen, som är skarpt kritisk till tävlingsformen, försvann redan i åttondelsfinalen när han körde ur i jakten på Linus Strasser.

– Jag åker fort på skidor, men ska du gå vidare måste man satsa och det gick inte vägen den här gången, säger han i SVT.

I kvartsfinalomgången försvann sedan både Sebastian Foss Solevåg och damhoppet Maren Skjöld ut ur tävlingen.

ARTIKELN HANDLAR OM