Sverige har inte EM-semin i egna händer längre

SPORTBLADET

ZAGREB. Kroatien besegrade Norge.

Plötsligt har Sverige inte en semifinalplats i egna händer längre.

Nu väntar en rysare.

– Det är ingen situation man vill vara i, säger Norges Christian O’Sullivan.

Sverige gick in i mellanrundan i handbolls-EM med ett drömläge på semifinal: maximala fyra poäng där ytterligare fyra poäng (två segrar på tre matcher) och alltså åtta poäng totalt alltid i räckt till en semifinal i EM-historien.

Dessutom hade man fyra plusmål på Kroatien, en huvudkonkurrent om avancemanget till semifinalen.

Men efter lördagens resultat har Sverige plötsligt inte denna semifinalplats i egna händer längre.

Först förlorade nämligen Sverige mot Frankrike med sex mål (23–17) efter att anfallsspelet helt gått i stå sista 13 minuterna.

– Det var inte alls bra. Vi skulle hållit det under fyra, sa Albin Lagergren direkt efter matchen.

Då kom nästa smäll

Men till skillnad från matchen mot Serbien i gruppspelet var de svenska spelarna medvetna om förutsättningarna inför den här matchen.

– Alla var införstådda denna gång, säger Jesper Nielsen.

Därmed var Sveriges inbördes målskillnad med Kroatien och Frankrike förvandlad till minus två.

Nästa smäll kom i matchen direkt efter här i Zagreb.

Då vann nämligen Kroatien över Norge med 32–28.

Det betyder att även om Sverige besegrar Vitryssland (på måndag) och Norge (på onsdag) så måste man sätta sig på läktaren och hoppas på att Frankrike tar poäng eller förlorar med högst ett mål mot Kroatien i den allra sista matchen på onsdag.

Annars en målskillnadsaffär mellan tre lag på åtta poäng: Frankrike, Kroatien och Sverige (förutsatt att Frankrike och Sverige besegrat Serbien och Vitryssland på måndagen).

Frankrike inte råd med brakförlust

Skulle Kroatien vinna med mellan tre och sju (eventuellt åtta) mål mot Frankrike så är de båda lagen vidare till semifinal och Sverige borta. En tvåmålsseger räcker också så länge kroaterna gör 22 mål eller mer mot Frankrike.

– Vi går in för att vinna varje match, säger den franske målvakten Vincent Gerard.

– Vi kommer att göra allt för att vinna med minst tre mål, säger Kroatiens Marko Kopljar.

Samtidigt kan inte Frankrike, efter att besegrat Serbien, ”lägga sig” hur som helst. Skulle de förlora mot Kroatien med nio mål eller mer så är det fransmännen som ryker i målskillnadsaffären (eventuellt också åtta, men då avgör antalet gjorda mål).

”50–50-match”

Men Sverige ska först besegra Norge som fortfarande har en liten chans på en semifinal. Men då måste de först besegra Sverige med fem och sedan hoppas att Frankrike vinner mot Kroatien och tar hem gruppen på poäng. Då blir det målskillnadsaffär där bakom mellan tre lag på sex poäng: Sverige, Norge och Kroatien.

– Det är tillräckligt svårt att över huvud taget besegra Sverige. Jag ser det som en 50–50-match, säger Norges Christian O’Sullivan som tidigare spelat i IFK Kristianstad.

Vad säger du om Sveriges situation, att inte ha det i egna händer?

– Frankrike kan ”välja”... Det är ingen situation man vill vara i. Men Frankrike är stabila och det bästa laget i turneringen. Jag tror inte att de funderar på vilket lag de vill ha med sig till semi.

Å andra sidan: skulle Frankrike göra sitt jobb och besegra Kroatien i den sista matchen är Sverige faktiskt vidare även om man förlorar med tre mål mot Norge.

Men först ska Sverige slå ett Vitryssland som inte har något att spela för. Gör man inte det så blir det nästan omöjligt att gå till semifinal.

Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

Lista: Handbollslandslagets bästa målskyttar genom tiderna 00:45
ARTIKELN HANDLAR OM