Slog Kalla – nu i öppet ordbråk med förbundskaptenen

SPORTBLADET

För två veckor sedan besegrade hon Charlotte Kalla.

Men när det finska landslaget ställde upp för OS-genrep petades löftet Johanna Matintalo, 21, – och nu rasar hon mot förbundskaptenen Reijo Jylhä.

– Det är en hemsk känsla, hur allting skötts, säger hon till Ilta Sanomat.

Skidpubliken på Skandinavisk Cup i Piteå fick gnugga sig i ögonen häromveckan. De hade väntat sig en uppvisning av hemmastjärnan Charlotte Kalla på 20 kilometer klassisk masstart, men när röken la sig fick de se den svenska stjärnan bli besegrad av en okänd 21-årig finska, Johanna Matintalo.

– Detta är kanske min bästa seger i karriären, sa hon till Sportbladet då.

Med det självförtroendet i ryggen åkte Matintalo till världscupen i Planica för att slå sig in i det finska OS-laget. Hon slutade som tredje bästa finska, totalt 28:a, i sprinten och såg fram emot att få chansen på paraddistansen 10 kilometer klassiskt med individuell start.

Men då petades hon av förbundskapten Reijo Jylhä till förmån för fristilsspecialisterna Ritta Liisa Roponen och Anne Kyllönen.

Foto: SIMON ELIASSON / BILDBYRÅN
Charlotte Kalla och Johanna Matintalo i Piteå.

”Kom som en chock”

– Några har trott att jag var sjuk eller inte ville åka, men det är fel för jag mår bra. Jag ville väldigt gärna åka men Reijo menade att jag inte platsade i laget, säger en besviken Matintalo till Ilta Sanomat.

– Petningen i går kom som en chock. Jag trodde verkligen att jag skulle få åka båda dagarna.

Nu är Matintalo på väg till junior-VM i Gomsi, Schweiz. Men hon har svårt att släppa att hennes chanser till en OS-start minskat rejält idag.

– Det här var sista chansen att visa upp sig för 30 kilometer klassiskt, nu känner jag mig låst för jag kunde inte visa min fart i dag. Det är hemsk känsla hur det här har skötts, säger hon.

De finska damerna hade en bra dag i spåret utan Matintalo. Krista Pärmäkoski vann sin första världscupseger och alla sex finskor fanns bland de 21 bästa i resultatlistan.

OS-höjdarna du inte får missa 00:54

Världscupen i längdskidor sänds i SVT.

ARTIKELN HANDLAR OM