Marcus, 17, sätter imponerande rekord

SPORTBLADET

Juniorlandslagsmannen filmas av kompisarna när han sänker trepoängarna.

Baskettalangen Marcus Eriksson sätter kast efter kast efter kast. På fem minuter sänker han imponerande 78 trepoängare och sätter ett galet rekord. Nu drömmer junioren om att gå i NBA-spelaren Jonas Jerebkos fotspår.

- Det är klart han är en idol. Han är första svensk i NBA så han är stor, säger Marcus Eriksson.

Marcus Erikssons serie filmades av några kompisar i Fyrishov b-hall när han var hemma på jullovet i Uppsala. Ouppvärmd och i vanliga kläder, chinos och en tröja, sätter 78 av 81 trepoängare på fem minuter. Varav 52 av kasten i rad.

- Just då var det inte svårt. Jag hade en bra dag och det kändes som allt gick i. Jag är ganska bra på att skjuta annars också, säger Marcus Eriksson.

Gjort rekorddebut

Den 17-åriga baskettalangen har gjort intryck tidigare också. Han spelar i juniorlaget i spanska klubben Manresa och i svenska U18-landslaget.

I oktober debuterade han i A-laget och blev den yngsta utländska spelare som spelat i spanska basketligan. Nu ligger klippet på den officiella spanska ligasajten www.acb.com och på youtube har det setts av över 100.000 personer.

Hyllas av förbundskaptenen

Enligt spanska hemsidan var det gamla rekordet på 72 sänkta trepoängare på fem minuter. Nu utmanar de spansk basket att få fram någon som kan slå Marcus galna rekord.

- Man skrattar av välbehag när man ser videon. Det är samma sak på match. Man är säker på att bollen ska sitta varje gång han skjuter och blir förvånad när han missar. Han är en klassisk målskytt, sager Olle Lundén headcoach U18-landslaget I basket.

Fått fint pris

196 cm långe Marcus Eriksson blev nyligen vald till MVP i Euroligue för juniorer - en av de finaste individuella titlar man kan få som ungdomsspelare i Europa. Och liknelsen med Jonas Jerebko finns där. Jerebko spelade i Italien innan han fick chansen i NBA.

- Men det är inte någon jag försöker ta efter i mitt spel för vi har inte riktigt samma position. Men jag ser upp till honom, säger Marcus Eriksson som är guard.

Vad är ditt mål?

- Jag vill kunna leva på basket. Alla vill väl spela i NBA. Men det är svårt att komma dit.

ARTIKELN HANDLAR OM

Basket