Laul: Största behållningen var tveklöst Simon Thern

SPORTBLADET

HELSINGBORG. Det var en sådan dag där speakern glömde bort att nämna nummer 19 Rasmus Jönsson vid lineupen.

Tro fan att Syrianska missade honom vid borte stolpen sedan.

Överhuvudtaget var det ingen fotbollsmatch att minnas.

Men vi som såg den kommer aldrig glömma Simon Therns allsvenska debut.

För den som ville uppleva allsvensk fotboll även en långfredag (hur tänkte schemaläggarna där?) och kom norrifrån för att landa på Ängelholms flygplats var det som att kliva av planet i Grekland: himlen var smådisigt blå, landskapen öppna men torra och solen gav dig en käftsmäll direkt.

Nu var det ingen tvåveckors charter som stod för dörren även om spelet på Olympia periodvis höll samma kvalitet som mellan ett gäng fylletrötta strandraggare.

Det berodde kanske mest på att Syrianska kom till Helsingborg med en femetta i häcken och hade en poäng som målsättning med matchen. HIF försökte men föll som så ofta i den typen av tillställningar in i motståndarens låga tempo.

Det var egentligen bara Rasmus Jönsson som stack ut. Han skaffade sig ett mentalt övertag på högerbacken Isa Demir direkt och följde Conny Karlssons matchplan där vänsterytter ska göra sig spelbar inåt i planen när vänster mittback driver framåt. Jönsson var mycket involverad och gjorde oftast något med bollen till skillnad från många lagkamrater där det mest var kladd, transportering och okoncentrerade sistapassningar.

– Jag ska hem och träna inlägg, sa högeryttern Mattias Lindström efteråt.

Trots att det var påskhelg var det ingen som tyckte synd om honom.

HIF går mot övriga Europa

En hörna avgjorde och det kändes ”surt” sa Syrianskas tränare Özkan Melkemichel. Den som gjort sin läxa vet att av Helsingborgs mål i fjol kom 47 procent på fasta situationer, en trend som tycks hålla i sig i år, två av fem HIF-mål är på just hörnor. Den internationella trenden är rakt motsatt, tidigare brukade man säga att en hörna av 20 går i mål, nu är det snarare en på 30.

– Det ramlade ner en boll vid bortre stolpen och Rasmus var klok nog att finnas i närheten, sa tränaren Conny Karlsson.

Den här gången var det alltså ingen intränad variant utan snarare en konsekvens av upprepade försök – Helsingborg hade sju hörnor, Syrianska noll.

Syrianska hade förresten inte så mycket alls. På grund av den extrema defensiven blev Peter Ijeh oftast ensam och isolerad längst fram och hetast var han egentligen

i mixade zonen där han mitt under intervjun med en klunga journalister drog upp en mobiltelefon ur vardera ficka likt en

revolverman med två puffror.

Det ringde inte då heller.

Gjorde intryck direkt

Det finns egentligen inte så mycket mer att säga om matchen i efterhand än att nykomlingen har det fortsatt svårt, topplaget tog fjärde raka uddamålssegern och att båda lagens supportrar helst vill glömma hur resan till resultatet såg ut.

Simon Therns resa har däremot bara börjat.

Jonas 18-årige son byttes in direkt efter målet för att få spela sina första tio allsvenska minuter. Det hade gått att skriva en bok om inhoppet. Pappa Jonas debuterade

i Värnamo som 15-åring, Simon som 16-åring. Pappa Jonas kom till allsvenska Malmö FF som 18-åring, Simon gick till Helsingborg i samma ålder. Han är alltså redan i kapp.

Går han förbi också?

Simon Therns första aktion i svensk elitfotboll bestod av en skottfint och jag tror att Syrianskas Alessandro Perreira fortfarande letar efter bollen nånstans vid Olympiahallen. Då ska ni veta att mittfältaren byttes in som högerback, en position han aldrig spelat på tidigare.

Satsa på Thern på måndag

Jag är inte den som gapar efter speltid för talanger i tid och otid, jag förstår mekanismerna som ligger bakom en tränares beslut, vad jag menar är att ingen som såg Simon Therns inhopp kommer att glömma det, oavsett om karriären nu dalar eller tar fart.

Och kallar man pappa bronshjälte för ”chipsröv” inför den församlade presskåren efteråt måste jag som rubrikjagande murvel ha rätt att kräva mer av honom.

Därför är det inte mycket att fundera på Conny Karlsson, in med Simon Thern på Mattias Lindströms plats redan mot Örebro på måndag.