Från pank gymnasiekille – till välbärgat pokerproffs

SPORTBLADET

Premiär för Sigge Reichards pokerskola

Sigge Reichard gick fortfarande på gymnasiet och var helt grön när han testade på onlinepoker – utan att sätta in en enda krona.

Tre år senare spelar 21-åringen poker på heltid, gör stora pengar och har fått ett sponsorkontrakt med världens största pokersajt.

Med start i dag kan du följa hans tips och råd i "Sigges Pokerskola" – exklusivt för Sportbladet Pokers läsare.

– Den som följer mina lektioner kommer att få en ordentlig grundkurs i poker och öka sina chanser att bli en vinnande spelare, säger han.

Foto: Sigge Reichard

Sigge "clarkkent89" Reichards pokerkarriär började egentligen som 14-åring, när han började spela schack. Han fastnade rejält och det gick så långt att han bestämde sig för att plugga på schackgymnasiet i Stockholm.

– Det var en dröm, men jag tröttnade lite efter ett tag. Och det är väldigt svårt att kunna leva på schack. Men vi var några kompisar på skolan som provade på att spela poker och det började locka, det var nytt och spännande. I början trodde jag att det skulle vara jättesvårt, att alla som spelade var bra. Men så är det ju inte riktigt, säger han.

Sigge började spela på Pokerstars och med gratispengar, där han förvandlade sina 1 000 till två miljoner relativt snabbt.

"Förlorade allt"

– Då började jag förstå lite att det inte handlar om tur, det är skicklighet, berättar han.

Han fortsatte med freerolls, alltså gratisturneringar där det finns chans att vinna riktiga pengar.

– Jag vann mellan en och två dollar och tog de pengarna till microstakes-borden, men jag förlorade allt direkt. Då började jag om, spelade fler freerolls och vann ihop två nya dollar, och testade cashgames igen. Efter ett tag hade jag över tio dollar, sen mer och på den vägen är det.

Sigge Reichard började spela på allvar när han gick ut gymnasiet. I början jobbade han parallellt som biträdande sekreterare på en vårdcentral, men det jobbet kunde han lägga på hyllan redan efter ett drygt halvår.

– Då tjänade jag omkring 150 dollar om dagen. Nu är det betydligt mer än så. Men redan då var det en dröm, att tjäna pengar och vara sin egen chef, jag är jättenöjd med hur det har utvecklat sig.

Du spelade på väldigt låga nivåer väldigt länge...

– Ja, jag har precis börjat spela NL100 ($0,5/$1) med ambition att gå upp ytterligare, men i vintras spelade jag fortfarande NL25 ($0,10/$0,25). Och då har jag ändå levt på pokern i två år. Jag blev Supernova (näst högsta vip-statusen hos Pokerstars) genom att spela microstakes och fick mitt proffskontrakt med Pokerstars mycket tack vare att jag gjorde såna resultat jag gjorde på just microstakes.

*Och nu ska du ha en egen pokerskola på Sportbladet Poker. Har du själv studerat poker annat än att spela?

– I början gjorde jag inte det alls, då bara spelade jag. Men nu gör jag det väldigt mycket. Jag har skaffat en tränare, en väldigt bra spelare som jag inte vill avslöja namnet på. Sen tränar jag själv en 20-årig kille från Slovenien och jobbar som handbedömare på Pokerstrategy.com. Det är viktigt för att utvecklas som spelare.

Och om man följer dina råd till punkt och pricka, garanterar du att man blir en vinnande spelare?

– Nej, det går inte att ge såna garantier. Men jag kan hjälpa dig en bra bit på vägen och ge dig grundkunskaper som många andra saknar på de lägre nivåerna. Den som följer mina lektioner kommer att få en ordentlig grundkurs i poker och öka sina chanser att bli en vinnande spelare.

ARTIKELN HANDLAR OM

Poker