”Jag sa adjö - varje dag”

avSebastian Chaaban

Publicerad:
Uppdaterad:

Mona och familjen vid Tumbas sida fram till slutet: ” Han nickade – och slöt ögonen”

1 av 15 | Foto: Joachim Lundgren
Sven Johansson ”Tumba”, en av våra största idrottslegendarer någonsin.

Ishockeylegendaren Sven Tumba, 80, har avlidit.

Efter en tids sjukdom gick han bort omgiven av sin familj.

– Jag sa adjö tyst till honom varje dag. Adjö, jag älskar dig, jag hoppas att vi träffas i morgon och att du är piggare, säger änkan Mona Tumba.

ett lyckligt äktenskap Sven Tumba här tillsammans med frun Mona i augusti 2006. De gifte sig för 51 år sedan och har varit tillsammans sedan dess. ”Han har alltid kommit hem till mig. Vi har alltid skrattat ihop och egentligen aldrig bråkat”, berättar hon.
Foto: Foto: FRIDA LENHOLM
ett lyckligt äktenskap Sven Tumba här tillsammans med frun Mona i augusti 2006. De gifte sig för 51 år sedan och har varit tillsammans sedan dess. ”Han har alltid kommit hem till mig. Vi har alltid skrattat ihop och egentligen aldrig bråkat”, berättar hon.

Sven Tumba blev 80 år gammal. Han avled runt klockan 03.30 på natten till lördagen den 1 oktober på Danderyds sjukhus.

I juni fick Sven Tumba läggas in på sjukhuset akut. En infektion i höften spred sig i kroppen. Den sista tiden blev han allt sämre.

Han avled i sömnen. Kroppen orkade inte längre.

– Han somnade in under natten. De sista två, tre dagarna så var han i princip svår att nå. Det senaste var i förrgår (torsdags), då jag träffade honom och fick lite kontakt. Han tittade upp och jag sa att jag älskade honom. Han nickade då emot mig, och slöt ögonen, säger sonen Stefan Tumba.

– Det var som en sista hälsning.

De senaste månaderna har varit mycket svåra för Tumbas familj. Han drabbades av hjärtsvikt, hade problem med levern och fick en infektion i njurarna.

För bara en och halv månad sedan fick familjen beskedet av läkarna att Sven Tumba inte hade långt kvar. Det fanns inget mer sjukhuset kunde göra.

– Läkaren hade gett honom några dagar kvar att leva. Han hade inte reagerat på nästan en månad och var svår att få kontakt med. Läkarna sa att det inte fanns något att göra och de avslutade all behandling, säger Stefan Tumba.

”Han kunde prata”

Läkarna slutade ge honom antibiotika och näringsdropp. Men då inträffade det oväntade.

Sven Tumba vaknade till, mycket piggare och kunde prata igen. Det gav familjen nytt hopp.

– Han kunde prata med oss och började äta lite. Men sedan gick det åt andra hållet. Då började man förstå att det inte var hållbart i längden, säger Mona Tumba.

Vid hans sida intill sjukhussängen har hela tiden hustrun funnits.

– Jag sa adjö tyst till honom varje dag, adjö jag älskar dig, jag hoppas att vi träffas i morgon och att du är piggare, säger hon.

Nu är sorgen efter maken stor. De gifte sig 1960 och har varit tillsammans sedan dess.

– Det är så tomt, men jag vet att han inte behöver lida nu. Han har det bättre. Den största trösten är att han inte lider.

Fick morfin mot smärtan

Den sista tiden fick Sven Tumba morfin mot smärtorna.

– Jag har sett hur han har haft fruktansvärda smärtor, skrikit rakt ut när han har haft ont. Det har inte varit lätt, säger Mona Tumba.

Men hon minns ett långt och lyckligt äktenskap. Sven Tumba var en av Sveriges främsta idrottsmän och hockeyspelare genom tiderna. Han och hustrun har bott halvårsvis i Florida och Sverige.

– Vi har haft det hur roligt som helst. Jag har aldrig varit lidande av hans karriär och att han var borta så mycket. Han har alltid kommit hem till mig. Vi har alltid skrattat ihop och egentligen aldrig bråkat. Har det varit något så vi pratat ut om det i stället för att dragit på det, säger hon.

Skulle haft 80-årsfest

Mona Tumba berättar om en kärleksfull man med ett stort hjärta. Sven Tumba älskade sin familj. Tillsammans har de fyra söner, Stefan, Daniel, Tommie och Johan, sju barnbarn och ett nyligen fött barnbarnsbarn. Alla pojkar, förutom den sista en flicka.

– Det är för svårt. Han har varje natt pussat mig och sagt, ”jag älskar dig mitt hjärta”. Det har han gjort varje natt, säger Mona Tumba och fortsätter:

– Och varje morgon så sa han till mig, ”gud vad jag är lycklig över att du är hos mig, jag älskar dig”. Det kommer vara tomt.

Sven Tumba var en av de mest folkkära svenska idrottarna. Han hade en oerhört stor vänskapskrets, var en driven entreprenör och mångsysslare. Han drev även en välgörenhetsfond som hjälpte skolor i Sydafrika.

I augusti var tanken att Tumba skulle ha en stor 80-årsfest, med ett artistuppbåd på Tyrol på Gröna Lund i Stockholm. Men festen fick ställas in då han blev sjuk.

Ville bli folkbokförd

Sportjournalisten och mångårige vännen Tommy Engstrand skulle ha varit konferencier och toastmaster på festen.

– Alla ville ställa upp, jag ringde Jan Malmsjö, Lill-Babs, Tommy Körberg och Siw Malmkvist och de tackade alla ja. De ville så klart ge tillbaka något till Tumba och skulle ha spelat gratis. Tyvärr blev det aldrig någon fest.

Även artisten Barbro ”Lill-Babs” Svensson, 73, var nära vän med familjen Tumba.

Hon berättar att Sven den sista tiden så gärna ville bli folkbokförd i Sverige – men hann aldrig.

– Det är så synd att en av våra största svenskar inte fick vara svensk medborgare i slutet, säger hon.

Sven Tumba hade, precis som hustrun Mona Tumba, dubbelt medborgarskap, amerikanskt och svenskt.

För att Tumba skulle bli folkbokförd i Sverige var han tvungen att skriva på papprena från Skatteverket själv.

Men den sista tiden orkade han inte.

Publicerad: