Ymer och Ymer – de är svensk tennis framtid

avHenrik Lundgren

SPORTBLADET

Här är bröderna som ska ta upp kampen med Söderling: ”Det vore så coolt”

SKARA. Efter världsfemman Robin Söderling är det tomt – väldigt tomt.

Men i Skara finns två bröder som tillsammans vill vara svensk tennis framtid.

– Jag vill vinna på ATP-touren, säger Elias Ymer, som i somras vann guld i ungdoms-OS.

Foto: ANDERS ANDERSSON

Prisskåpet är proppfullt, porslinet i skåpen bredvid har fått flytta på sig för att göra plats för ännu fler bucklor som bröderna Ymer har vunnit.

Elias, 15, och Mikael, 12, är båda rankade etta i Sverige i sin åldersklass. Storebror Elias är dessutom rankad trea i världen bland pojkar födda 1996.

– Jag har alltid velat bli bra, och jag ser mig själv på ATP-touren i framtiden. Det är tråkigt att det bara är Robin Söderling som är med i toppen nu, säger Elias.

Men deras liv kunde ha sett helt annorlunda ut.

Pappa Ymer kom till Sverige från Etiopien för 24 år sedan. Han var ett stort löfte i långdistanslöpning, och när sönerna föddes så var det givet att de skulle börja inom samma gren.

– Men det var så tråkigt att springa, säger Elias.

I stället hamnade han på den lokala tennisbanan i Skara, som mestadels stod tom. Pappa Ymer fick lov av klubben att gratis använda banan, och snart stod bröderna och slog bollar över nätet från morgon till kväll.

Sponsras av Edberg

Nu stoltserar de med 21 SM-guld totalt. Mikael har vunnit fler Kalle Anka Cup-turneringar än Borg, Wilander, Edberg och Robin Söderling och storebror Elias vann guld i europeiska ungdoms-OS i turkiska Trabzon i slutet av juli. Veckan innan föll han i finalen i EM, där de flesta spelarna var ett år äldre.

– OS var fett bra. Jag kom ju dit direkt från EM i Ryssland och spelade direkt utan vila och mat. Så det var en skräll att jag lyckades gå hela vägen och vinna.

Hemma i Skara har han blivit en kändis, folk kommer fram och gratulerar och pratar. Men också i tennisvärlden har spelarna fått upp ögonen för honom. Stefan Edberg har gått in och sponsrat Elias, och i somras fick han också ett stipendium på 50 000 kronor av Robin Söderling.

– Det var oerhört stort. Och så nervöst att träffa Robin. Men det är fantastiskt med det stödet.

Det behövs. Bröderna tränar fyra timmar om dagen, men är också iväg på tävlingar nästa halva året.

Grand Slam-turnering nästa mål

– Ekonomiskt är det jättetufft. De får vända på varenda krona. Nu får de hjälp av en hotellkedja med hotell, så det är en jättebra besparing, och förbundet går in och betalar för turneringar. Men de måste själva lägga lika mycket också, säger Herman Bynke, som hjälper killarna med allt runt omkring.

Redan nästa år är tanken att Elias Ymer ska få hjälp av Robin Söderling.

Hans målsättning är att vara med i Grand Slam-turneringarna för juniorer, trots att han då egentligen är två år för ung. Men med bra resultat i höst så kan hans ranking bli bra nog.

– Det skulle vara så jävla coolt att få vara med där. Sen tar vi ett steg i taget, men målet är vara bland världens hundra bästa spelare i alla fall.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tennis