Iskallt? Glöm det!

SPORTBLADET

Bergström: Säsongen blir inte sval med en kokande Anja

Foto: Anja Pärson är redo för en ny säsong och ett stort medaljhopp.

Temperaturen har slagit om till minus tolv.

Vår bästa kille är inte med, vår bästa tjej hatar backen.

En iskall öppning på en sval säsong?

Aldrig så länge Anja Pärson kokar.

Till sist bröt vintern ut. Det har gassat över österrikiska alper och glaciärer, men ett sent omslag gör att dagens tävling går i minst tio minusgrader. Snöfallet i förrgår förstörde möjligheterna till hangåkning.

Sverige är i Sölden för att sparka i gång alpinvintern.

Jag har varit där tre vintrar i rad och mest rapporterat hem om Anja Pärson och Maria Pietilä Holmner. -08 och -09 kramades de åt framgångarna, då båda var bland de sju bästa. I fjol grät Maria över sin 21:a-plats. 16:e-placerade Anja tröstade.

I helgen går det inte att ställa realistiska hopp till någon annan svensk än de två. Och visst kommer Maria PH höja sig, men det lutar ändå mer åt fjolårets resultat än åt pallen.

Bisyssla som huvudgren

Jag skriver det inte för att sänka förväntningarna på vintern, utan för att ni ska titta på rätt detaljer. Om storslalomen inte ger oss resultat kan den åtminstone ge oss hopp.

Vi börjar med Maria PH. Hon etablerade sig i världscupen som storslalomåkare men när expertisen väntade sig ett sista steg kom ett sidskutt till slalomen. Bisysslan blev hennes huvudgren. I februari tog hon VM-brons.

Den här vintern ska Maria PH hitta balans mellan fartgrenarna. Sölden passar hennes åkstil dåligt, men blir ett kvitto på hur det går.

För Anja Pärson behöver man inte längre prata om kvalitet, utan om inspiration. När blicken glöder kan hon nå pallen i allt utom slalom. Vi kan väl kolla in hennes twitter från i går för att få en indikation?

”Politik-Anja satte ner foten på stormöte med FIS. Klappar mig själv på axel och säger bra Anja bra!!!”.

Raseriet är riktat mot internationella förbundets beslut att ändra materialreglerna till nästa säsong. Anja Pärson röt åt bestämmelsen. Inte minst eftersom den är fattad efter att testerna bara skett på herrskidor.

Anja kör alltså i vinter, trots att det inte är något mästerskap. Hon tar alltså i med brösttoner mot ett beslut som gäller först nästa säsong. Vi har alltså, oavsett vad tiondelarna visar i dag, kvar vår storstjärna.

Finns skäl att le

På herrsidan hindras Matts Olsson av en blödning i knäet. Med honom försvinner också chansen till en framskjuten placering i morgon. Det intressanta blir i stället att se André Myhrers och Mathias Hargins satsningar. De kommer inte ligga i toppen, men efter förra vinterns tredje- och sjundeplats i slalomcupen är breddningen nyttig. Ska de ikapp Kostelic och Grange bör de också följa deras exempel och tävla i fler grenar.

När du läser det här har damtävlingen säkert redan varit. Vi kan ju hoppas att Jessica Lindell Vikarby skrällt och Maria PH nått pallen, men även om det inte är så finns skäl att le.

Vintern är i gång. Vi är bättre än i fjol.

ARTIKELN HANDLAR OM

Alpint