Supermakten nära praktfiasko i OS

Kanadas damlag i curling kan missa slutspelet

Foto: WANG ZHAO / AFP
SPORTBLADET

GANGNEUNG. Medlemmarna i lag Anna Hasselborg var spellediga men kan ses som vinnare ändå.

Guldfavoriten Kanada föll sensationellt mot Kina och ser ut att missa slutspelet.

– Lag som spelar bättre än oss förtjänar att vinna, säger skippern Rachel Homan.

Se allt från OS i Pyeongchang på Kanal 5 och Kanal 9 eller streama på Eurosport.se

I Kanada finns runt en miljon curlingspelare, så det är ingen tillfällighet att landet är storfavorit i alla stora mästerskap och har ett OS-facit som förpliktar.

Lag Jennifer Jones vann den ringmärkta turneringen i Sotji för fyra år sedan och supermakten har inte missat slutspelet sedan curlingen 1998 återtog sin plats på OS-programmet.

Historisk flopp

I Sydkorea ser dock lag Rachel Homan ut svara för en historisk flopp och missa topp 4. Storfavoriten återfinns först på sjunde plats inför onsdagens avslutande matcher mot Storbritannien och OAR. Lag Homan måste vinna båda matcherna och hoppas att de övriga lagens resultat går deras väg.

– Vi måste glömma det som har hänt och fokusera på nuet, på en sten och en match i taget. Är vi tillräckligt bra tar vi oss förhoppningsvis till slutspel. Är vi inte tillräckligt bra och lagen vi möter spelar bättre förtjänar de att vinna, säger Rachel Homan.

”Styr vårt öde”

Avståndet till Sydkorea och Sverige kan de inte hämta in. Före sig i tabellen har kanadickerna även Storbritannien och Japan, som har vunnit fem matcher, samt Kina och USA med fyra segrar.

– Vi styr vårt öde och lyckas vi vinna matcherna i morgon hamnar vi i ett hyfsat läge, säger Emma Miskew.

Chockförlust mot Kina

Kanada fick en mardrömsstart på turneringen och förlorade de inledande matcherna mot Sydkorea, Sverige och Danmark.

– Vi är inte vana vid att ha 0–3 i matcher, men den senare halvan av veckan var bättre, säger lagmedlemmen säger Emma Miskew syftande på segrarna mot USA, Schweiz och Japan.

Under tisdagen kom dock en chockförlust mot Kina, som vann med 7–5.

– Det här är inget ovanligt för oss. Bara för att vi förra året var obesegrade i VM tror alla att det här är outforskade marker för oss, men det är inte första gången vi ställer till det, säger Emma Miskew.

Tre OS-fakta om curling 00:36
ARTIKELN HANDLAR OM