Laul: Signalerna har funnits där – men är Lagerbäck verkligen ett framtidsnamn?

SPORTBLADET

Stenen är i rullning och stannar inte förrän Blåvitt börjar vinna fotbollsmatcher eller tränaren Jonas Olsson avgår/sparkas.

Sådan är dramaturgin.

Varken Jonas Olsson eller IFK Göteborg kan göra något åt det.

Men Lasse Lagerbäck? Är det han som är framtiden?

Jag har varit med tillräckligt länge för att förstå exakt när det börjar blåsa på riktigt kring en allsvensk fotbollstränare. I fallet Jonas Olsson och IFK Göteborg blåste det upp till storm i går kväll samtidigt som Mathias Ranegie sköt 3–1 för Häcken i derbyt på Rambergsvallen.

Signalerna har funnits ett tag:

Den märkliga förändringen i ledarstaben där Stefan Rehn i somras plockades bort från det delade ledarskapet.

Jonas Olssons utgående kontrakt som inte förlängs.

Kritiken från spelarhåll som riktades mot Olsson efter fjolårsfiaskot.

Reaktionen efter premiärförlusten mot Örebro där Olsson uppträdde pressat och gav sig på domaren Daniel Stålhammar.

Men signaler är en sak, situationen som uppstod i går är ny.

Från och med nu kommer snacket kring IFK Göteborg handla om ”När avgår eller sparkas Jonas Olsson?”. Han kommer få frågor om detta ständigt och jämt. Håkan Mild får samma frågor. Och spelarna. Anonyma källor med insyn i beslutsprocessen kommer fortsätta att läcka information till medierna.

Jag ska inte säga att verksamheten förlamas men den störs rejält. Satsningar haltar, spelargruppens känsla att kämpa mot ett gemensamt mål försvagas när det på goda grunder går att misstänka att chefstränaren är på väg ut i kylan.

Skulle Blåvitt plötsligt börja rada upp segrar förändras situationen.

IFK:s problem är att i nästa match väntar Helsingborg. Sedan AIK borta. Ödesmatcher för Olsson och ödesmatcher för föreningen som har ambitionen att slås i allsvenska toppen. Skulle Blåvitt ha noll poäng efter fyra matcher samtidigt som HIF och Malmö och Örebro går rent – då är det över igen.

Återigen pekas förre förbundskapten Lars Lagerbäck ut som Olssons blivande efterträdare. Det är – som jag ser det – helt obegripligt hur någon frivilligt kan tänka sig att rekrytera den mannen till ett tränarjobb i en allsvensk förening. Lagerbäck var ett bra bollplank åt Tommy Söderberg, gjorde hyfsade resultat när landslagets Superswedes stod på sin topp men har utöver inte uträttat särskilt mycket inom fotbollen. Att leda klubblag på elitnivå har han överhuvudtaget ingen erfarenhet av. Dessutom ogillar han journalister (i alla fall ett par av oss) och framstår som helt ointresserad av att ”sälja” sin klubb med de marknadsaktiviteter som krävs i dag.

Lasse Lagerbäck...allvarligt Håkan, känn på namnet en gång till. Jag hade varit mindre orolig om du jobbade på ”Liston”, Peter Antoine eller Roffe Z.