Två världsmästare i ett team

avAnna Andersson

SPORTBLADET

McLaren-Honda presenterar Fernando Alonso och Jenson Button

Fernando Alonso och Jenson Button.

Två världsmästare ska ta McLaren till toppen.

Fernando Alonso och Jenson Button.

McLaren ska nästa år samarbeta med motortillverkaren Honda och är också det sista av de väletablerade stallen att presentera sina förare för 2015.

Det blir Fernando Alonso, världsmästare 2005 och 2006, samt Jenson Button, världsmästare 2009.

– Jag har alltid varit  öppen med min djupa beundran för Ayrton Senna, min favoritförare, min idol på banan och den som jag mäter mig efter, säger Fernando Alonso i ett uttalande.

– Jag kommer i håg hur jag hade posters på mitt rum, mina leksaksbilar som jag satt med och drömde om att jag en gång skulle får göra som Ayrton och jag minns go-karten som min pappa byggde till min äldre syster, men som jag blev så kär i. Utsidan av den bilen hade vi designat så att den skulle likna ett av de mest klassiska teamen i F1-historien, McLaren-Honda, det var den bilen som Arton Senna körde och det är det teamet som jag nu har den stora äran att vara en del av under nästa F1-säsong.

Kontakt i ett år

Han berättar också att det var ett år sedan McLaren kontaktade honom och bad honom komma tillbaka till teamet som han lämnade efter en säsong (2007), en säsong fylld av problem mellan honom, teamkollegan Lewis Hamilton och stallet. Sedan dess har han kört för Renault och för Ferrari.

– Jag hade många djupa diskussioner med de ledande personerna hos både McLaren och Honda, jag har sett deras fantastiska faciliteter i både Storbritannien och Japan och jag har insett att McLaren och Honda nu är i början av något som kommer att bli ett långt och mycket framgångsrikt samarbete och jag kommer att ge ett hundra procent för att hjälpa till så att det blir just det, säger Alonso.

– Vi har tid, vi har förhoppningar och vi har de resurser som krävs. Låt legenden återkomma, det är vårt mål.

Två mästare

Även Jenson Button är mycket nöjd med att köra ännu en säsong i F1:

– Jag är väldigt spänd och glad över att jag får köra min 16:e F1-säsong och min sjätte säsong tillsammans med McLaren, säger Button.

– Precis som Fernando är jag övertygad om att McLaren och Honda kommer att uppnå stora saker tillsammans och jag är övertygad om att genom att jobba mycket hårt  tillsammans så kommer vi alla att skapa ett fantastiskt, vinnande team. Sist, men inte minst så ser jag verkligen fram emot att ha en så snabb och erfaren förare som Fernando som min teamkollega och jag är övertygad om att vi kommer att jobba mycket bra tillsammans.

Magnussen reserv

Två etablerade förare får chansen, medan dansken Kevin Magnussen måste lämna sin förarplats efter en säsong i stallet.

– Vi skrev kontrakt med Fernando för ett tag sedan, men vi har inte presenterat det tidigare och vi har också skrivit kontrakt med Jenson. Det är flera olika orsaker till att förhandlingarna med Jenson tog lite tid, men nu är de avslutade och vi är övertygade om att samarbetet med honom kommer att fortsätta vara mycket bra framöver, precis som det har varit tidigare. Jenson satsar  allt på McLaren-Honda, på F1 och på att vinna, säger McLarens Ron Dennis

– Som par är Jenson och Fernando otroligt erfarna. Fernando har kört 234 GP-lopp, han har vunnit 32 av dem och han har tagit 97 pallplatser och han har vunnit VM inte bara en utan två gånger. Han ä 33 år, men han är en förare med klass. Jenson är 34, men lika vältränad som Fernando och han är mer erfaren. Han har kört 266 GP-lopp, vunnit 15 och stått på pallen 50 gånger. Han har dessutom vunnit en VM-titel.

Kevin Magnussen kommer att vara test, reserv och tredjeförare åt stallet.

ARTIKELN HANDLAR OM