Mejla

Stefan Alfelt

Alfelt: Avslutningen blir en jätterysare

SPORTBLADET

Rögle var på väg att göra toppstriden jämnare – då tappade de allt

Rögle förlorade en ­poäng.

Västerås vann en.

Vilken som blir viktigast kan man inte ens att gissa sig till just nu.

Hockeyallsvenskans avslutning blir en jätterysare.

Karlskoga kan fortfarande haka på men det ser ut som att kampen om de två så hett eftertraktade platserna över det översta strecket blir en stenhård fajt mellan fyra lag – Karlskrona, Malmö, Västerås och Rögle. En fajt i sex omgångar som avgörs under två intensiva veckor.

Rögle såg länge ut att göra toppstriden ännu jämnare. Spelade fantastiskt i första perioden. Släppte in Västerås i den andra spelmässigt men ökade ledningen med två mål och avgjorde egentligen efter 7.51 i den tredje med Jordan Smothermans andra mål till 4–0.

Sedan tappade Rögle matchen fullständigt.

Västerås visade moralen som lyft laget från den svaga seriestarten till positionen man är i nu där man snuddar vid årets målsättning att ta sig till SHL. Per Helmersson visade vägen med sitt slit och sitt mål. Robin Jacobsson slet hårt. Nicholas Angell hade mest istid och var jobbig för Röglespelarna varenda sekund han var på isen.

Nu väntar superhett derby

I mål valde Västerås tränare Martin Filander överraskande att låta Jonatan Bjurö stå i stället för Jonas Fransson som gjort bra matcher mot just Rögle, men det var inget felval. Bjurö var helt i klass med Rögles storspelande Lars Volden som i går förlängde kontraktet med Rögle i två år. Volden räddade alla Västerås tre straffar medan Smotherman satte sin och räddade extrapoängen till Rögle. En poäng som innebär att Rögle nu bara har fyra poäng upp till Malmö som ligger tvåa och på måndag möts de två Skånelagen i ett superhett derby i Malmö arena.

Ett derby som är helt öppet. Omöjligt att tippa. Precis som resten av toppstriden. Malmö behöver en derbyseger för självförtroendet efter tappet mot Timrå. Rögle behöver en seger för poängen som ger laget fortsatt häng på förstaplatserna.

Vi har en show kvar

För det är ju så att det känns ganska sannolikt att chansen att nå SHL går via de kvalmatcherna mellan ettan och tvåan och inte den långa besvärliga vägen. Rögle som förening har en lång och med ganska jämna mellanrum också en framgångsrik historia med kval till elitseriespel. Malmö och Västerås har misslyckats många år att ta sig tillbaka till den översta eliten och Karlskrona har aldrig tidigare varit så nära som nu.

Seriens avslutning kommer att handla mycket om känslor och att kunna bemästra dem.

Malmö och Rögle går in i derbyt med negativa tankar på förlust och förlorade poäng. Västerås har en imponerande upphämtning att luta sig mot. Karlskrona glider fram på sina snabba skridskor och behöver just nu inte fundera på någonting alls, vilket självklart är det bästa när varje match kommer att gälla något extra.

Det är nu truppernas vinnarmentalitet ställs på prov. Och riktigt jobbigt blir det för topplagen, eftersom även botten­lagen som de kommer att möta har sina streck att slåss för. Vi har sex omgångars idrottsshow kvar att njuta av eller lida över.

ANNONS EXTERN LÄNK

Reka och hitta dina favoritspel på Oddset! Spel på lag och ligor från världens alla hörn. Till Oddset. Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Av: 

Stefan Alfelt

Publisert: