Därför är IFK Göteborg sämst i allsvenskan

SPORTBLADET

Kurzwelly: Engångskostnader kring spelare 2014

GÖTEBORG. IFK Göteborg gick med förlust, 10,4 miljoner kronor 2014.

Detta efter att kostnaderna för elitverksamheten har ökat med 20 miljoner kronor under de två senaste åren.

– Det är till stor del engångskostnader. Vi har både avslutat och anslutit med nya spelarkontrakt, säger klubbdirektören Martin Kurzwelly.

När IFK Göteborg under måndagsförmiddagen offentliggjorde sin verksamhetsberättelse för 2014 stod det klart att föreningen gick med en rejäl förlust: minus 10,4 miljoner kronor.

20 mkr dyrare A-lag

En av huvudanledningarna är att kostnaderna för elitverksamheten stigit kraftigt, från 38 miljoner kronor 2012, 44 miljoner 2013 till hela 58 miljoner kronor under förra året.

– Jag vill inte gå in på detaljer men till stor del är kostnadsökningen av engångskaraktär. Det är merkostnader på den sportsliga sidan, säger Kurzwelly.

I verksamhetsberättelsen anger IFK Göteborgs styrelse om dessa kostnader:

"Bland annat kan nämnas rekrytering och byte av såväl sportchef som tränare, med visst överlapp i anställningarna, avslut av spelarkontrakt, vilka kostnadsförts 2014, samt utlåning av spelare där kostnadstäckning ej uppnåtts."

Hur har det kunnat kosta så mycket att avsluta spelarkontrakt?

– Det handlar både om avslut och anslutning av spelarkontrakt, med både sign off och sign on. Det är alltså även spelare som kommit till föreningen, säger Kurzwelly.

Dyrt byta tränare

– När det gäller tränarbytena så har vi träffat olika överenskommelser, som jag inte kan gå in på.

Trots att IFK Göteborg gjorde en vinst på spelarförsäljningar (Sam Larsson, Tobias Hysén, Robin Söder) på 25 miljoner kronor så gick alltså klubben med förlust.

Ingår spelarförsäljningar i budgeten för 2015?

– Nej, men vi för ett resonemang inom klubben och i styrelsen om vi ska börja göra det. Spelarförsäljningarna är ju en naturlig del av fotbollens verksamhet.

Hur mycket måste ni sälja spelare för i så fall? Ni har sålt spelare för i genomsnitt 20 miljoner kronor årligen under senaste tioårsperioden.

– Jag känner igen den siffran och det är möjligt att vi behöver ligga på den nivån. Vi är medvetna om att vi har en stor kostnadskostym, men den har vi dragit på oss för att vi vill uppnå sportsliga framgångar. Vi har skaffat oss förutsättningar, faciliteter och en trupp för att kunna vara med i toppen. Vår sportsliga målsättning ligger kvar.

Blåvitt sämst hittills

Av de 13 klubbar som hittills redovisat sina ekonomiska resultat för 2014 är IFK Göteborg med minus 10,4 miljoner kronor hittills sämst i klassen. Varken Djurgården eller Helsingborg har offentliggjort sina årsredovisningar än.

Hur ska IFK Göteborg kunna öka intäkterna och konkurrenskraften mot Malmö FF, AIK, Elfsborg och Häcken?

– Vi inser att vi måste bli bättre på alla plan. Vi har missat våra intäktsmål på sponsor- och publiksidan. Vi behöver ha en bredare bas av sponsorer, men även ett par nya huvudsponsorer. Dessutom vill vi locka nya grupper med familjer och kvinnor i spetsen till våra matcher.

Intäkter via inomhusarenan

– Vi tror på att vi kan tjäna pengar på merchandise, säger Kurzwelly, och att Göteborg nya arena kan ge nya intäkter via spelar- och ledarutbildningar och turneringar.

Har det funnits anledning att dra i nödbromsen?

– Vi skär i våra kostnader och vi håller noga kontroll så att inget sticker i väg. Den sportsliga satsningen har vi råd med. Där har vi en budget som ligger fast, säger klubbdirektören.

Många av era fans är upprörda över att ni inte flaggat för det här dåliga resultatet tidigare, till exempel genom att kvartalsredovisa.

– Det finns en motion om det inför årsmötet och den är under behandling av styrelsen. Vi får se vad styrelsen kommer fram till.

Hur tungt faller ansvaret på dig som högste ansvarige tjänsteman?

– Jag vet att jag måste jobba stenhårt för att vända på det här. Jag har suveräna medarbetare och vi har en bra produkt att erbjuda. Jag vet att de här kraven ingår i min roll, det är jag beredd på, säger Martin Kurzwelly.

ARTIKELN HANDLAR OM