Franskt och tyskt guld i jaktstarten

Foto: Marie Dorin Habert.
SPORTBLADET

Fransyskan Marie Dorin Habert fortsätter att skrällvinna i VM i Kontiolax.

På jaktstarten kom andra raka VM-guldet.

På herrsidan sköt sig den felfrie tysken Erik Lesser till segern.

Fransyskan Marie Dorin Habert gick ut först av alla efter sitt skrällguld i sprinten – och hon vägrade låta någon jagande motståndare passera henne i jaktstarten.

Hon sköt fullt i de två första skjutningarna och skaffade sig en jätteledning, och trots att det till slut blev totalt tre bom lyckades hon hålla undan till seger.

Marie Dorin Habert har därmed tagit två raka VM-guld i finska Kontiolax.

Tyskan Laura Dahlmeier tog silvret och polskan Weronika Nowakowska-Ziemniak nöp bronset.

Finska hemmahoppet Kaisa Mäkäräinen visade fin form inför fortsättningen då hon körde upp sig från en 35:e plats och var i mål som 12:a med den överlägset snabbaste åktiden.

Svenskorna Mona Brorsson och Elisabeth Högberg slutade 39:a respektive 45:a.

Felfritt skytte räckte

I herrklassen tog tyske Erik Lesser ledningen redan efter det första skyttet och släppte sedan aldrig greppet om tävlingen.

Via felfritt skytte och fin skidåkning var tysken helt ensam in på skjutvallen till det fjärde och sista skyttet, med de jagande konkurrenterna över 20 sekunder bakom sig och med vetskapen om att han var fem träffar från ett VM-guld.

Lindström långt bakom

Skotten satt snabbt, ett efter ett, på tjugofem imponerande sekunder. Guld till Tyskland och Erik Lesser, som var ensam om att skjuta fullt.

Bakom honom spurtade ryske Anton Sjipulin till silvret och norske Tarjei Bø till bronset.

Svenske Fredrik Lindström gick ut som tjugonde man, 1 minut och 13 sekunder efter ledaren, och var aldrig riktigt nära att kunna klättra. Totalt tre bom och beskedlig åkning ledde inte längre än till en slutplacering som 24:a.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM