Sverige tog hem fyrnationsturnering

Foto: Linnea Torstenson.
SPORTBLADET

Det svenska damlandslaget i handboll vann fyrnationsturneringen i rumänska Cluj.

Finalen mot hemmanationen Rumänien slutade 26–17, efter att svenskorna rykt åt sig en åttamålsledning redan under den första halvleken.

Matchen var tuff, och spelades inför storpublik (7 228 personer). Hemmapubliken fick dock inte glädjas åt festen så länge, för redan efter en kvart stod det 9–2 till Sverige, främst tack vare ett mycket bra försvarsspel.

Vid halvtid var ledningen, som sagt, åtta mål stor, och rumänskorna – EM-nia i fjol – lyckades aldrig krympa den.

– Turneringsvinster är ju alltid roligt. Allting var bra i dag, på alla poster, försvar och anfall och även båda målvakterna. Vi tog ju tag i matchen redan från början, och sedan kör vi bara på hela matchen, sade förbundskapten Thomas Sivertsson till Svenskhandboll.se

Linnea Torstenson gjorde fyra av målen medan Edijana Dafe, Linn Blohm och Ida Odén gjorde tre vardera. Landslagsdebutanten Michaela Ek, 27 år ung, fick dessutom in två bollar.

– Vi spelar ju konsekvent hela tiden och gör det svårt för Rumänien att få fatt på oss. Men framförallt Linnea (Torstenson) sticker ut i dag, såväl bakåt men framförallt framåt. Hon är ju alltid farlig och gör nu en komplett match. Det var kul att Michaela Ek också fick göra mål i dag. Alla elva utespelarna vi hade noterade sig ju i målprotokollet, sade Sivertsson.

Notervärt i övrigt är att Rumänien sedan några veckor tillbaka tränas av Tomas Ryde, som var svensk förbundskapten 1991–1994 och 1999–2003.

Turneringen i Rumänien är en del av landslagets förberedelser inför playoffspelet till VM i Danmark i december. Det avgörande dubbelmötet mot Kroatien spelas den 7 juni (på bortaplan) och 14 juni (hemma).

TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Handboll