Så blir sportåret 2015 – hela listan

Publicerad:
Uppdaterad:

SPORTBLADET

Från JVM i hockey till handbolls-VM

Hellner och Kalla ska få hemma-VM att koka i slutet av februari.
Hellner och Kalla ska få hemma-VM att koka i slutet av februari.

Inget OS, men 2015 blir året då Europa för första gången samlas kring ett kontinentalt mästerskap – Europeiska spelen.

Andra höjdare under nästa år är skid-VM i Falun, fotbolls-VM i Kanada och friidrotts-VM i Peking.

Från den 12 till 28 juni avgörs ett slags europeiskt OS i Baku. Bland idrotterna på programmet återfinns simning, friidrott, badminton, boxning, kanot, cykel, fäktning, gymnastik, judo, skytte, bordtennis, triathlon, volleyboll och brottning, men det är långt i från i alla grenar som de bästa finns med. Detta trots att Europeiska spelen i många fall är en väg att kvala in till OS i Rio de Janeiro 2016. Exempelvis siktar svenska friidrottare i stället mot VM i Peking 22–30 augusti.

VM flyttar Vasaloppet

Det största evenemanget i Sverige under 2015 är skid-VM i Falun. Första start är den 18 februari och de sista medaljerna delas ut den 1 mars. Eftersom VM pågår den första söndagen i mars är Vasaloppet i år flyttat till den 8 mars. Utöver skid-VM står Sverige värd för både konståknings-EM i januari och VM i amerikansk fotboll i juli.

Sveriges fotbollsdamer fick nästan tuffast möjliga lottning i gruppen i VM i Kanada. Där väntar Nigeria (8 juni klockan 22), USA (13 juni klockan 02) och Australien (16 juni klockan 02). Sverige inleder gruppspelet med två matcher i Winnipeg och spelar den sista i Edmonton. Finalen i Vancouver har avspark klockan 01.00 natten mot den 6 juli.

VM gäller också som kval till OS 2016. Om Zlatan Ibrahimovic ska få spela ett mästerskap i Brasilien måste Sverige kvala in genom U23-EM, som spelas i Tjeckien 17–30 juni. Om Zlatan ska få värma upp inför OS med EM i Frankrike 2016 behöver herrlandslaget lyckas i EM-kvalet som avslutas med hemmamötet med Moldavien den 12 oktober. Nyckelmatchen är kanske Ryssland på bortaplan den 5 september.

Handboll i Doha

Andra stora evenemang att följa under 2015 är herrarnas handbolls-VM i Doha som startar den 15 januari och har final den 1 februari, alpinåkarnas världsmästerskap i Vail (1–10 februari) samt sim-VM i ryska Kazan som pågår från 24 juli till 9 augusti.

Några fler idrottshändelser att hålla reda på:

Inomhus-VM i friidrott går i Prag 6–8 mars.

Henrik Stensons första chans att vinna en golfmajor blir i US Masters som spelas på Augusta 9–12 april.

SHL-hockeyns SM-finalserie spelas 12–24 april. Allsvenskan i fotboll inleder troligen seriespelet en vecka innan hockeyns finalspel påbörjas.

Stockholm Marathon avgörs den 30 maj och travklassikern Elitloppet dagen därpå.

Båtarna i Ocean Race går i mål i Göteborg, ett avslutande hamnrace seglas den 27 juni.

Damernas Solheim Cup i golf spelas i Tyskland 18–20 september.

Handbolls-VM för damer inleds i Danmark den 5 december.

TT

Publicerad:

LÄS VIDARE