”Aldrig, det är absurt”

SPORTBLADET

Efter smink-attacken i DN – nu svarar den svenska VM-hjälten

1 av 4

DN:s kolumnist Lena Andersson beklagar att dagens kvinnliga skidåkare sminkar sig och aldrig snorar längre.

Maria Rydqvist tycker att texten är nedvärderande.

– Jag tror inte att det finns någon som är beredd att tappa en tiondel på att torka bort mascaran eller rätta till mössan under en tävling, säger hon.

I dag går det första distansloppet i världscupen efter VM i Falun. Damerna kör tio kilometer i klassisk stil och många av de startande kommer att ha mascara under loppet.

Vi påpekar det med anledning av en kolumn i lördagens Dagens Nyheter där Lena Andersson ifrågasätter att kvinnliga skidåkare

numera tävlar sminkade. Hon skriver också att hon aldrig ser åkare ”med slem hängande ur näsa och mun” längre.

Kritisk medaljör

Maria Rydqvist, som nyligen vann VM-silver i stafett, är en av dem som reagerar mot texten.

Varför sminkar sig skidåkare?

– Så är samhället i stort. Kvinnor sminkar sig i allmänhet, det vore konstigt om inte skidåkningen följde samhällets linje. Men skidåkare är verkligen inte utseendefixerade om man jämför med en normalsvensson.

I texten nämns risken för att mascaran ska rinna under loppet.

– Det vore en dålig mascara i så fall.

– Det finns inget motsatsförhållande mellan att sminka sig och att åka skidor fort. Blir intresset för smink extremt skulle det kunna påverka personen utanför skidåkningen, men inte när hon åker skidor.

Låt oss vara konkreta. Hur många gånger har du hört talas om en skidåkare som störts av sitt smink under loppet?

– Aldrig. Aldrig. Det var en rolig fråga. Lite absurd.

Andersson nämner också tidsåtgången för att sminka sig. Har du hört någon som förlorat viktig tid inför ett lopp för att hon applicerat mascara?

– Nej, det har jag heller inte varit med om.

Ni snorar eller slemmar inte längre, står också att läsa. Kolumnisten frågar sig om det kan bero på kommersiella krav – eller om ni rent av sänker farten för att slippa salivrester i ansiktet. Har hon en poäng?

– Att man skulle sakta ner innan mål? Jag vet inte vad hon grundar det på.

Snorar åkare?

– Ja. Gud ja. Det händer ofta. Det har snarare gått åt andra hållet, vi är tuffare och snorar mer än kvinnor gjorde för 30 år sedan.

Vad baserar du det på?

– Kvinnoidrotten har utvecklats och blivit tuffare. Det är mindre skillnad på tjejer och killar i dag än för 30 år sedan. Då är det rimligt att tro att vi också snorar mer.

”Ser det man vill se”

Tror du att Lena Andersson skulle ha haft kvar sin uppfattning om hon hade tagit sig till en arena och sett er tävla i dag?

– Man ser det man vill se. Det kanske är svårt att ändra hennes uppfattning. Hon borde se en annan bild, men det beror på vilka ögon hon har öppna, säger Maria Rydqvist.

ARTIKELN HANDLAR OM