Motorsport

Historisk – nu tar Felix sikte på F1

Av: 

Anna Andersson

SPORTBLADET

Svensken hyllas av världsmästaren: Växte med utmaningen

Segern i Macaos världsfinal gjorde Värnamobördiga Felix Rosenqvist historisk. Ny hyllas han av F1-världsmästaren:

– Felix växte med utmaningen och är en mycket värdig vinnare, säger Mercedes Toto Wolff.

 På de trånga gatorna i Macao har det körts racerbil sedan 1950–talet, men det första formel 3-loppet avgjordes först 1983. Då vann en ung Ayrton Senna, senare trefaldig världsmästare i F1, och loppet rankas som ett av världens mest prestigefyllda. Banan är väldigt krävande, där ett misstag gör att bilen kan sitta i muren.

Men i år gjorde Mercedesföraren Felix Rosenqvist allt rätt.

Tappade ledningen

Han hade den snabbaste kvaltiden, han var först i kvalificeringstävlingen och han vann också loppet – trots att han tappade ledningen under inledningen av loppet och tävlingen dessutom avbröts av en masskrasch vilket tvingade fram en omstart bakom säkerhetsbilen.

– Det här är den största dagen för mig hittills i min karriär! Macao är loppet jag alltid har velat vinna, och nu har jag gjort det. Faktum är att jag känner mig mållös, jag kommer inte ens ihåg vad som hände i racet! säger Felix Rosenqvist som är den första svensk på 22 år att vinna tävlingen.

– Jag missade faktiskt målflaggen så jag tog ett ärevarv i full speed, haha. Men det var en enorm lättnad, inte bara att vinna själva racet – utan att avsluta en svår säsong på topp.

Femte starten

Detta var hans femte start i loppet, han slog bland annat nästa års Formel 1-förare Max Verstappen och faktum är att ingen av dagens F1-förare har lyckats vinna tävlingen.

– Guiabanan är en av de mest krävande stadsbanorna i hela världen den kräver att föraren är helt koncentrerad varje sekund på banan, varje misstag straffar sig, säger Toto Wolff, som är stallchef för Mercedes i Formel 1 och därmed nybliven världsmästare.

– Felix växte verkligen med utmaningen och är en mycket värdig vinnare i ett av världens mest kända Formel 3-lopp. Många Mercedesförare har sedan fortsatt på en mycket framgångsrik karriär efter segern på gatorna i Macao och jag hoppas att Felix kan följa i de fotspåren.

Svensken stöttas av just Mercedes och har haft tankarna både på tyska standardvagnsmästerskapet, DTM, och Formel 1 där Mercedes är särskilt framgångsrika:

– Det är svårt att säga just nu, men det kommer helt klart inte minska mina chanser att hitta en bra styrning för nästa år. Jag har mina dörrar öppna och nu har jag ett bra förhandlingsläge inför 2015, säger Felix Rosenqvist.

Segern gör honom också historisk, han är den enda föraren i Formel 3-historien som vunnit både Masters i Nederländska Zandvoort, det klassiska stadsloppet i franska Pau och det inofficiella världsmästerskapet i Macao.

”Mycket stolt”

– Detta är helt klart den viktigaste för mig, säger Felix Rosenqvist.

– Det krävs otroligt mycket av en förare för att vinna det här loppet och det bara finns ett fåtal som kan göra det – att det blev jag i dag är jag mycket stolt över!

ANNONS EXTERN LÄNK

PREMIÄR! Klicka hem Sportbladets Heja Sverige-tröja till EM. Begränsat antal – först till kvarn

Sportbladet Shop

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Motorsport