Stopptid gav oss underbara bilder

SPORTBLADET

Vad gjorde vi om söndagseftermiddagarna förr i tiden, innan Canal+ fanns?

Klubbfotbollen har brittsommaruppehåll, och lämnade efter sig ett tomrum som i?går mest fylldes av landslags-dagen-efter-stämning.

Men det var inte så mycket bevänt med vare sig brittsommaren eller VM-kvalupplösningen den här söndagen. För Skånehimlen blev mörkare och mörkare tills det började regna, och fotbollslandskampen lämnade bara ett antiklimax efter sig.

Landslagssamlingar är märkliga tv-händelser, med alla sina presskonferenser, träningar, skador, spekulationer – och relativt lite fotboll. Och nu när det äntligen hade spelats matcher, så var de motstridiga historier att berätta om. Det var svensk förlust, men ändå en plats i VM, som var helt säker, nästan. Och Zlatan spelade inte. Hur gör man spännande tv av något så avslaget?

Nej, det är inte så himla lätt, verkade Tv4:s sportredaktion tänka och chocköppnade desperat sin sändning med en programledare i holländskt orange kavaj och jättestor hatt. Saknaden efter strama Canal+ blev ännu större.

Fyran-sporten hade kunnat göra som Sportspegeln. Svt gav oss ett roligt inslag om de kluvna känslorna efter matchen, en spelare som gäst i studion, en egen expert som kommenterade, reportage om Finland och Island, införsnack om Islandsmatchen. De tog kvalspelet på allvar, och det vann de på.

SVT hade till och med hittat Zlatan, som vi fick se träna till synes obehindrat.

Från båda redaktionerna saknade jag Kroatiens perspektiv. Om känslorna var kluvna i Sverige, så var de väl desto mer euforiska där. En krigshärjad nation som går till VM på hemmaplan på sin självständighetsdag. De svenska tv-teamen fanns i Zagreb, men bilderna från det kroatiska firandet var få.

Landslagsfotbollen behandlades kanske ändå allra bäst av Jens Lind i Stopptid. Ingen annanstans hade man kunnat få se de underbara bilderna på hur Svennis hanterat medierna genom åren.

Malena Johansson