Hela Juventus styrelse avgår

SPORTBLADET

Även fotbollförbundets vice ordförande lämnar sin post

Milano (TT-Reuters)

Krisen för Juventus förvärrades på torsdagen ytterligare när hela styrelsen avgick, i spåren av de uppmärksammade telefonavlyssningarna som skakat italiensk fotboll.

Styrelsen har lämnat in sin avskedsansökan, löd beskedet från Juventus kort och gott utan vidare förklaring.

Klubben gav inga kommentarer till styrelsens avgång, men meddelade att en bolagsstämma ska hållas den 29 juni. Juventusaktien rasade under dagen med nästan tio procent.

Fallet – med ligaledarna Juventus i centrum – började rullas upp i förra veckan när flera italienska tidningar publicerade utskrifter från telefonavlyssning mot bland andra Juventus klubbdirektör Luciano Moggi. På banden framkommer att Moggi påverkat vilka domare som utsetts att döma några av lagets serie- och Champions League-matcher.

Både Moggi och klubbens vd Antonio Giraudo satt i styrelsen, men om avgången innebär något för deras uppdrag inom Juventus var oklart.

Dessutom har fler klubbar har dragits in i skandalen, som vuxit närmast lavinartat. Åklagare i Turin, Rom och Neapel utreder påstådda oegentligheter med flera domare och Serie A-klubbar inblandade.

Extremt obehag

I måndags avgick fotbollsförbundets president, Franco Carraro, och på torsdagen lämnade även vice ordföranden, Innocenzo Mazzini, sin post. Bland de avslöjade telefonsamtalen finns ett mellan Mazzini och Juventus klubbdirektör Moggi, där Mazzini förolämpar Franco Carraro och där det framkommer att han var medveten om mutskandalen.

I ett avgångsbrev skriver Mazzini att han känner ett ”extremt obehag” och är tvungen att avgå för att ”undvika missförstånd”.

Även VM-domaren Massimo De Santis har i medierna sammankopplats med skandalen och påstås ingå i förundersökningen mot Juventus. I onsdags sökte han, tillsammans med sin advokat, upp en åklagare i Neapel för att få en förklaring. Kort därpå lämnade han platsen utan att ge några kommentarer till italiensk press.

TT/sportbladet.se