En fighter – in i det sista

SPORTBLADET

Boxaren Bosse Högberg död

brutal slugger Bosse Högberg var en av de tuffaste boxarna som Sverige haft. Nu är han död - han blev 66 år gammal.

En legendar har gått ur tiden.

Bosse Högberg avled natten till i går i sitt hem i Mölndal efter en lång tids sjukdom. Han blev 66 år gammal.

- Han var lika tapper i sjukdomen som han var i livet, säger hans hustru Liz Öberg-Högberg till Sportbladet.

Han blev omskriven som brutal slugger och skandalomsusad kvinnokarl. Den stormiga romansen med sångerskan Anita Lindblom var en av de mest omskrivna i slutet på 60-talet, dåtidens svenska motsvarighet till David och Victoria Beckham. Men den förre europamästaren i lätt mellanvikt var också en av Sveriges största boxare genom tiderna, som gjorde sig känd som en av de tuffaste och mest målmedvetna fighters som någonsin stått i en boxningsring.

- Jag minns honom som en riktig hårding, en av de tuffaste. När det brast i tekniken tog han igen det med sin vilja. Han var väldigt omtyckt, även om många kompisar tyckte att han var skrämmande, just för att han var så hård. Men han var alltid allra hårdast mot sig själv, säger Leif Carlsson, före detta förbundskapten och tränare åt bland annat Paolo Roberto.

Hade flera kvinnor

Bo Högberg levde sedan många år med Liz Öberg-Högberg. De träffades redan när hon var 16, men förhållandet tog slut och däremellan hade Bosse flera kvinnor, bland annat Anita Lindblom. Men Bosse Högberg hittade tillbaka till sin Liz. De blev tillsammans igen på 70-talet och gifte sig 1976.

Efter en skilsmässa 1984 gifte de sig på nytt 1989 och har levt ihop sedan dess. Tillsammans har de dottern Louise, 27, som nu bor och studerar i USA. Liz tog hand om Bosse och fanns vid hans sida under de sista svåra åren.

- Han fick konstaterat cancer i halsen för tre år sedan. Sedan dess har han legat på sjukhus och fått vård under långa perioder. Men han gick bort här hemma, berättar Liz Öberg-Högberg för Sportbladet i natt.

Hur kommer du att minnas Bosse?

- Han var en stor människa. Precis så stor som han visade under sjukdomens svåraste tid.

Bosse Högbergs liv var kantat av tragedier. Hans andra barn, sonen Freddy som han fick tillsammans med Birgit Johnsson, omkom i en bilolycka 1987. 1988 drabbades Bo Högberg av ett slaganfall, blott 49 år gammal, och drabbades av afasi, en språkstörning som innebar att han tappade mycket av sin talförmåga.

Mot slutet av sitt liv levde han stilla som sjukpensionär tillsammans med Liz i hemmet i Mölndal.

17 år och svensk mästare

Det är ett långt steg från den Bosse Högberg som var 60-talets store riksbuse och löpsedelskung. Han växte upp i stadsdelen Majorna i Göteborg och blev svensk mästare i lättvikt redan som 17-åring.

Han gjorde proffsdebut redan 1962, och blev europamästare fyra år senare. Samma år gifte han sig med Anita Lindblom. De var Sveriges hetaste, men också mest skandalomsusade par.

De slogs, de bråkade, de jagades av Interpol för skattebrott och gömde sig i Frankrike. 1970 skildes de. Men det var också under den här tiden som Bosse Högberg stod på toppen av sin karriär. Hans tuffhet visste inga gränser.

"En gladiator"

Mest känd är kanske fajten mot fransmannen Yolande Leveque, när Bosse fick käken avslagen redan i den första ronden, men fortsatte att boxas i 14 till.

- Han var som en gladiator. Jag är stolt över att få ha lärt känna en så fantastisk krigare, säger Tommy Hillborg, rikskänd playboy som var Bosse Högbergs närmaste vän i många år.

Hur vill du minnas Bosse?

- Han var min idol. När jag var ung önskade jag att han var min storebror. Någonstans på vägen blev vi också bröder. Han var min bäste vän, en fantastisk människa.

David Tanentsapf

ARTIKELN HANDLAR OM

Boxning