Motor-listan

SPORTBLADET

...med Anna Andersson

1) (8) Tony Rickardsson

Han vann fyra av fem heat i tisdags och även om Masarna förlorade med mot Vargarna tycks världsmästaren ha hittat glädjen igen. Perfekt för inför helgens GP i Eskilstuna. I år har han en fjärde och en niondeplats och det är han långt i från nöjd med.

Är upplagt för publikfest i morgon. Det väntas över 10 000 åskådare och utanför banan finns ett festivalområde. Med start kl 12.00 går det regelbundet publikbussar från centrala Eskilstuna till arenan (20 kr). Praktiskt om du vill slippa P-kaoset. SVT 24 lördag 19.00

2 (-) Duellen

Den mellan Michael Schumacher och Fernando Alonso fortsätter i Monaco nästa vecka och vi ser fram emot ett av årets mest spännande lopp. Anledningen till att Ferrari inte hängde med Renault senast var enligt experterna att det var betydligt varmare under loppet än tidigare under helgen och Bridgestones däck klarade inte av temperaturförändringen.

3 (3) STCC

Premiär förra helgen och det hettade till direkt. Robin Rudholm ledde i 30 varv sedan fick han en kyss av Thed Björk som tog sig förbi och vann. Självklart rasade Rudholm – mot Björk. Men samme Rudholm hade tidigare tryckt till Tomas Engström som blivit irriterad när han tappade mark. Action från start – perfekt för Sveriges coolaste motorserie. Nästa helg möts grabbarna igen, i Karlskoga.

4 (6) F1-skvaller

n Det snackas om att...

..Eddie Irvine tycker att Jenson Button gjorde fel som stannade i Honda.

– Han har föraregenskaperna men sitter fast i ett stall som inte får ordning på paketet, säger britten till The Sun.

...Toyotas TF106B gör debut i Monaco nästa helg.

...Williams Mark Webber är orolig inför Monacos kval. Många bilar och olika hastigheter på liten yta.

– Det kommer bli extremt tufft i år, säger han till autosport.

5) (6) F1-testerna

Detta har hänt i veckan:

Renault har testat däck och är mycket nöjda.

Ferrari testar på två banor, Michael Schumacher och Luca Badoer i Fiorano och Filipe Massa inledde i Le Castellet men anslöt sedan till Fiorano. Schumi testade nya komponenter till bilen och Massa testade däck.

n McLaren-Mercedes har använt sig av alla fyra förarna i Le Castellet. De har optimerat kylaren, samt testat däck och set up inför Monaco.

6 (4) Stefan Everts

Fyra VM-deltävlingar motocross och lika många segrar för en av världens bästa idrottsmän.

– 91 GP-segrar, det är ett faktum. Jag kan inte fatta att jag vunnit så många lopp, skriver han på sin hemsida.

I helgen körs Japan GP – Stefan Everts är på väg mot sitt tionde VM-guld. Bäste svensk är Jonny Lindhe, 23:a i VM. Eurosport söndag kl 06.00

7 (-) Rickard Rydell

Nia i WTCC efter fyra lopp, 12 poäng efter ledande Andy Priaulx men under helgens tävling i brittiska Brands Hatch vill Seatföraren avancera.

– Jag är revanschsugen och hoppas på en pallplats i det ena loppet och poäng i det andra. Vi är snabba och jag tror att banan passar oss, säger svensken. Eurosport, söndag kl 15.00 och 16.00.

8 (-) Flexibla vingar

Det sägs att Ferraris flexibla bakvingar är hemligheten bakom deras uppsving. Till Monacos GP väntas både Williams och McLaren-Mercedes använda liknande konstruktion. Principen är att den övre delen är fast – den som FIA mäter – medan den undre delen är mjukare och ger efter i högre hastigheter och minskar luftmotståndet.

9 (-) Mattias Ekström

Två nollor och en usel start för den svenske DTM-stjärnan. Till helgens tävling i Oschersleben lovar svensken att han ska ge allt och den här gången ska varken hjulupphängningar eller soppatorsk hindra honom. Serien leds av Mercedes Bernd Schneider som vunnit de två inledande loppen. SVT 24 söndag kl 16.30

10 (-) Indy 500

En vecka kvar till en av årets största idrottshändelser i USA. Och i år blir det en familjefest – Michael Andretti (43) och hans son Marco (19) kör båda i den 90:e upplagan. Det är 18:e gången en far och hans son ställer upp i tävlingen – för Andretti är det tredje generationen. Även farfar Mario har vunnit loppet två gånger. Comeback blir det är Al Junior (44) vars far Al har 4 segrar på 27 starter.

Motorstopp

McLaren-Mercedes Tippade som ett toppstall, men det är årets flopp. En stor missräkning och nu tror inte ens Kimi Räikkönen på sin bil:

– VM handlar om Renault och Ferrari.

De kommer i mål i varje lopp, kämpar om pallplatser och segrar, säger han till The Sun.

– Jag? Jag hoppas bara att jag kan vinna något lopp i år.

Anna Andersson ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM

Motorsport