Ekwall borde hyllas av TV4

SPORTBLADET

Det bästa du kan göra som journalist är att gräva fram ett scoop – en nyhet alla vill läsa om och som har ett direkt genomslag för dina läsare, lyssnare eller tittare.

Det kan handla om politik, mutor eller för all del idrott. Den reporter, och hans tidning eller kanal, som drar fram ett scoop, genom grävande bland dokument eller via sina källor, är i de allra flesta fall stolt som en tupp och det med all rätt.

Men de senaste dagarna har något märkligt inträffat.

TV4:s skicklige reporter/krönikör Patrick Ekwall avslöjade att en hetsig diskussion, på gränsen till ett slagsmål, ägt rum mellan Olof Mellberg och Fredrik Ljungberg i det svenska omklädningsrummet efter matchen mot Trinidad och Tobago.

Alla media hängde, förstås, på. Med tanke

på vilka två som var inblandade i rabaldret – de slogs ju i det förra VM-slutspelet – var det högintressant. När det sedan läckte ut ord-för-ord-berättelser om vad som sades ökade bevakningen.

Men inte i TV4. Där blev den, ur svensk synvinkel, mest intressanta storyn hittills under VM snackis non grata. I gårdagens sändning knölade Ola Wenström ihop en symbolisk utskrift av skriverierna om bråket samtidigt som Magnus Hedman fnyste ”det där är bara skvallerjournalistik”.

Själv undrar jag mest vad Patrick Ekwall tycker. Han som borde vara stolt som en tupp och hyllas av sin kanal som journalisten som knäckte scoopet om sprickan i landslaget.

Men inte – i tv ska det helst vara dunk i ryggen och stötta Sverige. Men är en journalists första uppgift att se till att det är harmoni i landslaget – eller är journalisten till för att berätta vad som händer oavsett vad det har för konsekvenser?

Jag vet vad jag anser. Men hur ställer sig TV4 i frågan?

Bäst

Sämst

Jonas Bladh