Anrell: Mitt hjärta blöder för Slutskaja

SPORTBLADET

TURIN

Det var OS största ögonblick. Men också det värsta.

Jag kan inte säga att det var en domarskandal men i min värld var det en skandal.

OS självklaraste segrare Irina Slutskaja fick bara brons.

Hårt Fall Irina Slutskaja höll inte för trycket. Efter ett hårt fall fick hon nöja sig med bronset efter japanskan Shizuka Arakawa och USA:s Sasha Cohen.

I min värld är hon den största.

De flesta på ett OS är duktiga idrottsmän, en del duktigare än andra, men de är bara duktiga idrottsmän.

Så är det konståkarna.

De är de duktigaste men också de mest modiga. Inte i någon annan sport faller man så tungt som i konståkning.

Men så det viktigaste: de är konstnärer.

Irina Slutskaja är den bästa av dem alla. Den sista i sitt slag. Hon har vunnit allt - men inte ett OS. Hon vann inte nu heller. Mitt hjärta blödde för henne i går. Min sportkrönikörshjärna tycke att hon blivit bortdömd.

Guldet togs av japanskan Shizuka Arakawa. Det kan jag till nöds acceptera. Hon gjorde ett utsökt åk och vann överlägset. Hennes kombinationer och hopp var strålande och hon kunde hålla sina japanska nerver under kontroll. Hon vann VM 2004 och hennes åkning är teknisk och stundtals konstnärligt briljant.

Cohens åk var dåligt

Hennes seger var" okej.

Men jag kan omöjligt acceptera Sasha Cohens silver. Amerikanskan var extremt nervös och började med att falla i sina två första kombinationer. En trippel Lutz och en trippel flip slutade med fall. Hon återhämtade en del men det var ett dåligt åk.

Domarna höll med. Men de såg ett ännu sämre åk när Slutskaja kom in på isen sista av alla. Hon har två VM-guld och fem EM-guld. Men inget OS-guld. Hon är 27 år. Hon visste att det här var sista chansen.

Hon vågade knappt åka ut på isen. Det var drama redan där. I Salt Lake City berättade hon efteråt att hon var så nervlös att hon hoppades att isen skulle smälta.

Jag tror hon hoppades ännu värre saker nu.

Hennes program blev en smula förvirrat. Första kombinationen tappade en dubbel Loop. Tredje kombinationen tappade en dubbel Toeloop. Hon la till de hoppen senare i programmet men hon var ur rytm.

Och efter en ofärdig trippel Loop föll hon.

Och hennes dröm om ett OS-guld.

Jag satt bakom domarna. De tittade på repriser. De ansträngde sig verkligen. De väntade, de väntade ännu mer - och de dömde bort Slutskaja.

Hon fick 16 poäng lägre än sitt personbästa. Hon var förkrossad. Hon försökte dölja det. Hon spelade ett högt spel med sina känslor men var naturligtvis förkrossad.

???

Damernas konståkning är världens största tv-händelse.

Vi har Superbowl där amerikaner spelar brutal rugby, vi har schlager-EM där européer spelar en brutal form av öststatsschlager - och vi har konståkning för damer som är det som bär vinter-OS på sina ekonomiska axlar.

Platta fall och total lycka

Utan konståkningen skulle inte NBC betala sina fem miljarder. Utan konståkningen skulle inte reklamköparna betala sina sju miljarder.

Här är dessutom Japan och Kina stora med egna stjärnor. Det är tre kontinenter som bryr sig. Det betyder att det sannolikt är klart över en miljard som faktiskt tittar.

Att damernas klass är störst är sällsynt i sport. Det är egentligen bara i konståkningen och i gymnastiken i sommar-OS.

Här finns sensualism, magi, skönhet, konst, hud.

Här finns vinnare, förlorare, förödmjukelse, platt fall, total lycka.

I år har damklassen dessutom kryddats med stjärnor på allra hösta nivå.

Slutskajas fall var sorgligt

Irina Slutskaja utsåg jag inför OS till en av de största. Michelle Kwan var här - av allt att döma enbart för att sälja reklam åt USA-tv. Sen åkte hon hem. Och Sasha Cohen, amerikanskan som gjorde ett alldeles strålande kort program.

Slutskajas fall var så sorgligt.

Jag träffade henne första gången i Nagano där hon kom femma och i Salt Lake City där hon kom tvåa när hennes nerver inte fungerade.

Och sista gången i går i Palavela i Turin. Hon är den största. Det vet alla.

I vår europeiska värld är tvekampen mellan Janica Kostelic och Anja Pärson störst. Kampen i vår egen lilla ankdamm. Kampen i går var global och handlade om världsherraväldet. USA och Ryssland slogs om det i går. Ingen vann. Japan vann. Så kan det gå.

Och mitt hjärta gråter fortfarande för den lilla ryska tjejen med de rosiga kinderna. Det räckte inte att vara konstnär den här kvällen heller.Hårt Fall Irina Slutskaja höll inte för trycket. Efter ett hårt fall fick hon nöja sig med bronset efter japanskan Shizuka Arakawa och USA:s Sasha Cohen.

Lasse Anrell