I väntan på nästa finnkramp

SPORTBLADET

Sportbladets Simon Bank listar de största sammandrabbningarna

Foto: Pekka Lindmark vaktade kassen 1986.

Augusti 1923, Stockholm:

Edvin Wide mot Paavo Nurmi.

Finsk seger

Finland–Sverige 1–0

Wide, den förste svenske världslöparen, hade episka bataljer med både Nurmi och Ville Ritola under hela 20-talet. I augusti 1923 möttes de i en engelsk mil på Stockholms Stadion, deras mest klassiska duell. Wide sprang, som han brukade, vackrast. Nurmi sprang, som han brukade, snabbast. Sistavarvet var enormt, och Nurmi slog världsrekord med 4.10,4.

Augusti 1932, Los Angeles:

Ivar Johansson mot Väinö Kajander.

Svensk seger

Finland–Sverige 1–1

En av svensk idrottshistorias största prestationer gav Johansson smeknamnet ”Dubbel-Ivar”. Först vann han mellanviktsklassen i fribrottning, sedan bantade han nära fem kilo i bastun för att nästa dag kunna ställa upp i weltervikt i grekisk-romersk stil. I finalen håller svensken finske Kajander i brygga i 19 minuter, men matchen går tiden ut och Johansson blir en av tre i historien om att vinna guld i båda stilarna. Bragdguldet? Skulle tro det.

Juli 1952, Helsingfors:

Åkerlund/Wetterström mot Hietanen/Wires.

Finsk seger

Finland–Sverige 2–1

OS-duellerna mellan Thorvald Strömberg och Gert Fredriksson blev klassiska, men uppgörelsen i tvåmanskanoten var tätast. Gunnar Åkerlund och Hans Wetterström var med sina finska antagonister hela vägen i mål på milen, men förlorade med ett par centimeter.

Februari 1956, Cortina:

Sixten Jernberg mot Veikko Hakulinen.

Svensk seger

Finland–Sverige 2–2

Hakulinen var regerande mästare på femmilen och Sveriges storhetstid var över. Trodde många. Då kom Sixten Jernberg. I sitt debut-OS slogs han med Hakulinen om kungakronan, förlorade tremilen men tog revansch på femmilen.

Februari 1978, Lahtis:

Thomas Magnusson mot Matti Pitkänen.

Svensk seger

Finland–Sverige 2–3

Stafett i skid-VM. Sven-Åke Lundbäck, Christer Johansson och Tommy Limby har skickat ut Magnusson på sista sträckan, jämsides med Pitkänen. Thomas hänger i hasorna på finländaren, tills en dryg kilometer – och en viss uppförsbacke – är kvar. Då kommer Rycket, det ruggigaste en odopad åkare gjort. I mål är Magnusson elva sekunder före.

Februari 1980, Lake Placid:

Thomas Wassberg mot Juha Mieto.

Svensk seger

Finland–Sverige 2–4

Mieto var redan i mål, efter en rasande slutforcering, när Wassberg kom in på skidstadion. Istappar i skägget. Frustande mun. Galna ögon. De båda jättarna hade åkt 15 kilometer, men när Wassberg slängde sig i mål var han 4,3 centimeter före och Sverige vann den tätaste av alla finnkamper.

Februari 1984, Sarajevo:

Gunde Svan mot Karvonen och Kirvesniemi.

Svensk seger

Finland–Sverige 2–5

Gunde Svan eller ryssarna? Det var frågan inför 15 kilometers-loppet. Rätt snabbt stod det klart att frågan var fel. Harri Kirvesniemi gick ut hårt och pressade svensken, med Aki Karvonen strax efter. Men Gunde hade en Gunde-dag, och körde över allt motstånd under andra halvan. I mål var han nio sekunder före tvåan Karvonen.

April 1986, Moskva:

Sverige mot Finland i ishockey-VM.

Oavgjort

Finland–Sverige 2–5

Med 41 sekunder kvar av sista perioden leder Finland med 4–2 och är i nationell yra. Då följer nio otroliga sekunder. 19.21: Anders ”Masken” Carlsson sätter 4–3 bakom Hannu Kamppuri i det finska målet. 19.30: Anders ”Masken” Carlsson sätter 4–4 bakom Hannu Kamppuri i det finska målet. En poäng lyfte Tre Kronor till ett VM-silver. Finland orkade aldrig resa sig.

April 1991, Helsingfors:

Finland mot Sverige i ishockey-VM.

Oavgjort

Finland–Sverige 2–5

En favorit/mardröm i repris, beroende på vilken sida Östersjön man är född. Finland leder med 4–2 med mindre av en minut kvar, när Mats Sundin gör ”en Masken”. Först 3–4 efter 19.08, sedan 4–4 efter 19.23. Segeryran lyfter Sverige hela vägen till guldet, medan Finland gör fiasko på hemma-plan och missar slutspel.

Maj 1992, Prag:

Sverige mot Finland, VM-final i ishockey.

Svensk seger

Finland–Sverige 2–6

Sverige kommer till finalen med fem tidigare VM-guld och en lysande kvartsfinal mot Ryssland (2–0) i ryggen. Finland, utan sina stora stjärnor, är aldrig särskilt nära att rubba kronorna i sin första stora final. Arto Blomsten avgör i tom kasse i matchens sista minut: 5–2.

Maj 1995, Stockholm:

Sverige mot Finland, VM-final i ishockey.

Finsk seger

Finland–Sverige 3–6

Nu tar vi dom, sjöng Sverige. Och Finland – efteråt. Lejonen vinner en klassisk final (4–1), där Ville Peltonen, understödd av Koivu och Lehtinen, är den store hjälten med sina tre mål.

Februari 1998, Nagano:

Sverige mot Finland, ishockey.

Finsk seger

Finland–Sverige 4–6

För första gången var alla NHL-stjärnor på plats, och Sveriges superlag var enormt haussat. Selänne hängde in 1–0 och 2–0 bakom Salo, och svenskarna kom aldrig tillbaka. Som Peter Forsberg sa: ”Vi spelade bara så jävla dåligt”.

Maj 1998, Zürich:

Sverige mot Finland, ishockey.

Svensk seger

Finland–Sverige 4–7

Ny VM-final, och nytt svenskt guld. Den här gången avgörs finalen med en märklig matchserie, och Tre Kronor vinner genom att på två matcher göra ett mål (Johan Tornberg). Egentligen är det inte mycket att snacka om: Sverige har ett kanonlag och förlorar inte en enda av VM:ets 30 spelade perioder.

Maj 2003, Helsingfors:

Finland mot Sverige i ishockey-VM.

Svensk seger

Finland–Sverige 4–8

Den mest osannolika av alla osannolika vändningar i svensk ishockey. Finland leder med 5–1 i kvarten av hemma-VM. Publiken är i extas. Men på lite drygt en period inträffar – faktiskt – ett mirakel. 5–1 blir till 5–6. Jörgen Jönsson, Peter Forsberg (2), Jonas Höglund och Per-Johan Axelsson skjuter finländarna i sank.

Februari 2004, Västerås:

Sverige mot Finland, VM-final i bandy.

Finsk seger

Finland–Sverige 5–8

Sverige var inställt på att, som vanligt, få möta ryssen i finalen – men Finland överraskade hela vägen till finalen. Och i finalen. Efter ett ryck i medvinden i andra halvlek hade blågult ett bergsäkert 4–1, och bredvid den svenska bänken ställdes champagneflaskor på kylning. Lite tidigt. Efter ett 80-metersutkast av målvakten Timo Oksanen och ett säkert avslut av Sami Laakkonen hade Finland gjort 5–4 i sudden death och vunnit sitt första VM-guld.

Simon Bank