Bolaget: "Tankarna går till hennes familj"

1 av 3
SPORTBLADET

Matilda Rapaport gick bort efter en lavinolycka under en reklaminspelning i Chile.

I ett mejl till Expressen uttalar sig nu tv-spelsbolaget Ubisoft för första gången.

"Våra hjärtan och tankar går till hennes man och hela hennes övriga familj under denna svåra tid", skriver Ubisoft till tidningen.

Matilda Rapaport var på semester i Stockholms skärgård tillsammans med maken Mattias Hargin när hon bestämde sig för att göra en sista minuten-resa för en filminspelning i Chile.

En riktigt sista minuten trip som bokades in i veckan. Hon ska flyga till Chile och vara där typ 10 dagar”, skrev maken och landslagsåkaren Mattias Hargin på sin hemsida.

Så sent som en vecka innan Matilda åkte fick managern Håkan Hansson beskedet.

– Jag tyckte att det verkade som en rolig grej, en chans att få åka skidor mitt i sommaren, sa han till Sportbladet.

Handlade om datorspel

Vid olyckan åkte hon ensam samtidigt som hon filmades av en helikopter. Efter en och en halv timme kom hon till sjukhuset, försattes i konstgjord koma men avled två dagar senare till följd av skador orsakade av syrebrist.

Nu uttalar sig bolaget som stod bakom filminspelningen för första gången.

I ett mejl till tidningen Expressen skriver tv-spelsjätten Ubisoft:

"Vi är djupt sorgsna över nyheten om Matilda Rapaports död. Trots sjukvården och behandlingen dagarna efter, så var det inte möjligt att rädda hennes liv. Den här tragiska incidenten har berört oss på djupet".

Enligt Expressen höll Ubisoft på att spela in en reklamfilm som skulle släppas i samband med deras kommande actionspel, Steep. I spelet kan man åka utför berg med snowboard, skidor eller fallskärm.

Ubisoft vill efter önskemål av familjen inte lämna några fler detaljer om olyckan just nu.

Red Bull inte delaktiga

Tvärtemot utländska medieuppgifter så hade storsponsorn Red Bull ingenting med projektet i Chile att göra.

– Professionella skidåkare på Matildas nivå är noga och har ett högt säkerhetstänk. Men oavsett anledning till åkningen eller vem som arrangerar - i en sådan här miljö är det omöjligt att eliminera riskerna helt. Det känns obeskrivligt tungt och sorgligt, säger Red Bulls presskontakt, Jesper Antell, till Sportbladet.

Hamnade i lavin 2014

Matilda Rapaport var en av Sveriges, och hela världens, mest rutinerade friåkare. Förra veckans tragiska händelse var inte första gången hon hamnade i en lavin. 2014, under en filminspelning i Alaska, hamnade hon halvt under en snölossning. I en intervju med sponsorn Red Bull 2015 berättade hon om händelsen:

– Jag hade många dåliga minnen från lavinen. När jag väl kom tillbaka till Alaska ville jag skapa goda minnen. Det är sådana minnen jag vill ha,  jag vill inte vara rädd för att bli begraven i en lavin. För det finns så mycket med det här som jag älskar, sa Rapaport.

– Jag är helt klart rädd ibland. Men när jag får på mig skidorna, då känner jag mig så mycket mer trygg.

Matilda Rapaport blev 30 år.