Fem nya länder ska hårdgranskas av IAAF

SPORTBLADET

Ryssland fortsatt uteslutna – har två månader på sig

IAAF kallade i dag till presskonferens med anledning av dopningen i Ryssland och deras OS-framtid.

Men beskdet blev att – besked kommer i maj.

I stället väljer IAAF  att öka pressen på fem andra hårt kritiserade länder.

Det var i november som Wada-kommissionen slog fast att dopningen i Ryssland varit systematisk. Kort därefter bestämde sig IAAF för att stänga av Ryssland från allt internationellt tävlande, inklusive OS.

Sedan dess har Ryssland försökt bevisa att de kan reformera sitt antidopningsarbete för en utredningsgrupp ledd av norrmannen Rune Andersen.

Så när IAAF idag kallade till presskonferens i Monaco väntade många ett besked kring Ryssland och deras OS-deltagande.

I stället blev det ett besked om att Ryssland får ytterligare två månader på sig att bocka av allt på IAAF och Wadas checklista.

– Det har skett framsteg, men IAAF är överens om att Ryssland behöver göra mer jobb, säger Sebastian Coe på en presskonferens i Monaco.

”Kritiskt läge”

Men det är inte bara Ryssland som kommer sättas hårdare press på nu. IAAF:s styrande råd har satt upp ytterligare fem fokusländer som riskerar sanktioner om man inte skärper sitt antidopningsarbete. Allra sämst till ligger Etiopien och Marocko där Coe menade att det är ett "kritiskt läge”.

– Här måste man ta fram ett robust och adekvat testprogram, säger Sebastian Coe.

Under bevakning hamnar också Ukraina, Vitryssland och Kenya.

På presskonferensen berättade man också att IAAF gett i uppdrag till Rune Andersens insatsgrupp att utreda de juridiska och praktiska möjligheterna att låta visselblåsaren bakom dopningsavslöjandet i Ryssland, Julia Stepanova, tävla i OS under IOK-flagga. Stepanova stängdes själv av för dopning men kan nu alltså för sina avslöjande bli enda ryska medborgare som tävlar i Rio.

ARTIKELN HANDLAR OM

Friidrott