Bekräftar: 99 fall av meldoniumdopning

avMarie Carlsson, TT

Publicerad:
Uppdaterad:

”Vi är inte överraskade”

1 av 2

Abeba Aregawi och Maria Sjarapova är två av 99 som testats positivt för meldonium sedan substansen blev förbjuden den 1 januari.

Det bekräftar antidopningsbyrån Wada för nyhetsbyrån AP.

Tidigare på fredagen skrev New York Times att det var 60 konfirmerade fall av.

Många av fallen är ännu inte offentliggjorda eftersom utredningar pågår.

– Vi är inte överraskade över att det blir fler positiva fall när en ny substans på sätts upp på listan, säger Wada-direktören David Howman till tidningen enligt TT.

Senare samma dag kom en ny siffra: Enligt nyhetsbyrån AP ska Wada nu ha bekräftat 99 fall av idrottare som testat positivt för meldonium.

Sju av sexton bekräftade fall från Ryssland

Enligt presstalesmannen för Wada, Ben Nichols, ska sju av 16 bekräftade fall vara idrottare från Ryssland, inklusive Maria Sjarapova.

Medlet, som används medicinskt för att behandla svår hjärtsvikt, har ingen bevisad prestationsförhöjande effekt på idrottare. Men det togs med på listan över förbjudna ämnen just för att Wada såg att många idrottare använde meldonium för att förbättra prestationen. Det fanns på en bevakningslista under fjolåret.

Den svenska 1 500-metersstjärnan Aregawi har uppgett att hon trodde att det var vitaminer som hon åt. Den ryska tennisstjärnan Maria Sjarapova har ätit en medicin som innehåller meldonium i många år.

Det här är meldonium

Meldonium, eller mildronate som det också kallas, är en substans för att öka genomblödning i framför allt hjärtmuskeln vid hjärtinfarkter.

Produkten tillverkas enbart i Lettland av företaget Grindex och används framför allt i vårdsyfte i Ryssland och andra öststater.

Som dopningsmedel förbättrar den genomblödningen och påverkar energiomsättningen i kroppens organ.

Efter att ha satts upp på bevakningslistan av Wada 2015 blev det otillåtet från och med årsskiftet 2016.

Det går under substansklassens S4 och är ett så kallat ospecificerat preparat vilket innebär att grundstraffet, om inga förmildrande omständigheter finns, är fyra år.

Sedan det fördes upp på Wadas lista har, förutom Aregawi, två skidskyttar och en proffscyklist testat positivt för meldonium.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM