"Sa det som folk vill säga men inte vågar"

SPORTBLADET

Svenska boxningsprofilerna hyllar Muhammad Ali

1 av 21

Armand Krajnc minns "Rumble in the djungle", citaten och hur han utvecklade boxningstekniken.

Men framför allt är det Muhammad Ali som människa som berört den svenske boxningsprofilen.

– Han trodde på ungdomar, hopp och kärlek, säger Armand Krajnc till Sportbladet.

Foto: Krajnc.

"The hands can't hit what the eyes can't see. Float like a butterfly, sting like a bee. Rumble, young man, rumble".

Armand Krajnc plockar fram det kanske mest kända citatet från "den störste" och kan knappt sluta prata när han berättar om sina intryck av Muhammad Ali.

Precis som de flesta andra i Sverige vaknade den 42-årige svenske boxningsprofilen upp till nyheten att Ali har avlidit, 74 år gammal, efter att hans hälsotillstånd drastiskt försämrats de senaste dagarna.

– Det kommer nog dröja ett tag innan världen får se en sån profil igen. Såna kommer kanske vart hundrade år, säger han.

– Vi snackar om en kille som har varit på toppen i 20-30 år. Då har man något extra.

"Han gömde sig inte"

Krajnc lyfter fram hur Muhammad Ali utvecklade boxningen rent tekniskt men pekar främst på hur han verkade som människa utanför ringen.

– Det är svårt att återge för dagens ungdomar vilken legend han var men vuxna använder ju honom i dag som verktyg för att lyfta fram honom som idrottsgestalt. Han var en talare som konfronterade folket direkt och pratade på torget, han gömde sig inte som man kan göra i dag bakom Youtube och Facebook.

– Han trodde på ungdomar, hopp och kärlek. Det handlade om tro och "believe". Han var som en politiker med skillnaden att han levererade. Han sa det som alla ville säga men inte vågade, säger Armand Krajnc som själv var WBO-världsmästare i mellanvikt mellan 1999 och 2002.

"En tunga vass som en kniv"

Världen över hyllas i dag Muhammad Ali och så även bland svenska boxningsprofiler. Världsmästaren i supermellanvikt Badou Jack är en av dem, och även han pekar på vad Muhammad Ali gjorde utanför ringen.

– Det var en väldigt stor man. Vad han har gjort, inte bara för boxningen utanför alla svarta människor i USA, är väldigt stort. Det här var under en tid när det nästan var slaveri i USA, säger Jack till TT och tillägger:

– Alla vet vem han är. Man behöver inte vara boxare för att veta det. Han är förhoppningsvis på en bättre plats nu.

Den tidigare proffsboxaren Paolo Roberto hyllar även han den bortgångne boxningslegendaren.

– Han besatte så många talanger. Han var inte bara en av de största boxarna utan också en av de skarpaste retorikerna i världen. Det var en filosof och med en tunga vass som en kniv, säger han till TT.

ARTIKELN HANDLAR OM