Wegerup: I OS ger det här spelet biljett hem

SPORTBLADET

Det positiva från matchen var att Kosses mål och Schelins fullträff

Ett stort steg framåt mot EM.

En del snedsteg i spelet men också flera åt rätt håll.

Och, inte minst, en viktig träningsmatch inför OS.

Foto: Sportbladets Jennifer Wegerup.

Första halvlek lämnade en hel del övrigt att önska. Men till sist slog Sverige Polen just så lätt som vi kunde kräva.

4-0 var ett klart besked, tre poäng på banken och självförtroende i ryggen. Men allra mest var matchen viktig träning, samspelning och utvärdering inför OS, mitt i EM-kvalet. I första halvlek syntes hur mycket bättre uppspelen och passningarna fortfarande måste bli. De svenska spelarna tycks förväxla snabba uppspel med hafsiga och körde åter för mycket av långa bollar på Lotta-refrängen och missade att få med såväl mittfält som kanter i spelet.

En utskällning i halvlek och ett tröttkört Polen fick sen Sverige att kunna greppa tag i matchen. Klasskillnaden kom fram mer och mer och till sist kunde Pia Sundhage stå i tv och nöjd konstatera att det var:

”Ett mycket bra resultat borta mot Polen”.

EM-spel är nära nu

Sverige är nu i princip är i EM. Allt annat än vinst hemma mot Moldavien på nationaldagen känns svårt att föreställa sig.

Polen var ett lite svårare hinder på vägen mot EM 2017 i Holland, men ändå ett landslag som Sverige måste slå.

Det är också ett lag som vi känner väl, även i VM-kvalet för två år sen var Polen i vår grupp. Jag minns matchen i Starogard Gdanski i september 2014, en lätt vinst även då, men med en djupt upprörd Kosovare Asllani efteråt.

Inför påslagna mikrofoner och tv-kameror sågade hon Pia Sundhage hårt och menade att man måste spela gitarr och vara glad för att vara given i blågult.  Rubriker, tumult och början på en tuff tid för Asllani.

När jag intervjuade förbundskapten Sundhage för en vecka sen menade hon att allt är glömt och förlåtet och ”alla behöver inte gilla mig så länge de gör sitt bästa för Sverige”.

”Kosse” hittat självförtroende

Sundhage ser Asllani som en spelartyp som landslaget verkligen behöver och det är sant. Vilket dock inte per automatik innebär att hon har lätt att hitta sin plats. Men nu, mot Polen, visade hon att hon fått nytt självförtroende i Manchester City efter den svåra tiden utanför laget i PSG och utanför landslaget. ”Kosse” är i bättre fysisk form, tog för sig, ville mycket, sköt i stolpen, gjorde mål.

Ännu viktigare var kanske att Lotta Schelin fick näta igen, ska hon vara så given från start som Pia Sundhage ser henne måste hon göra mål.

Det var dock Amanda Ilestedt som gjorde förstamålet, riktigt snyggt på nick på hörna, ännu en påminnelse om hur mycket bättre Sverige blivit på fasta situationer.

Fyran kom till sist vackert på en chip som Fridolina Rolfö förvaltade väl.

Synd att svagt motstånd väntar

Positivt besked gav även Magdalena Eriksson, hård som svenskt urberg medan Olivia Schough, som var lysande i höstas, däremot känns lite ur fas. Något som speglade sig ibland annat det friläge där hon borde fintat åt vänster, gått in i planen och framför mål men istället drog åt höger och  sprang bort från sitt läge och missade.

Det är på sitt sätt synd att Sverige möter en så svag motståndare som Moldavien på måndag. Mot den typen av lag, liksom mot Polen, kan man kosta på sig att missa chanser, slarva med uppspelen och till sist ändå vinna.

I OS kommer sådant spel att innebära en biljett hem. Så mitt i segersötman måste såväl landslagsledningen som spelarna jobba vidare på allt som fortfarande måste bli bättre om man ska ha en chans på de medaljer som hägrar.