Därför bröt Hamilton

SPORTBLADET

Mercedes avslöjar sanningen bakom den trasiga motorn

1 av 2

Miljoner av F1-fans undrar samma sak.

Varför slog det lågor ur Lewis Hamiltons bil ?

Nu avslöjar Mercedes sanningen bakom den trasiga motorn.

Den regerande världsmästaren ledde Malaysias GP och han skulle ta över VM-ledningen när han gick i mål som etta, men i kurva 15 sjönk oljetrycket oväntat och nu avslöjar Mercedes vad det var som egentligen hände när det slog lågor Lewis Hamiltons bil.

– Ett vevstakslager brast. Det berodde på att oljetrycket oväntat sjönk, berättar teamets pressavdelning.

Komplicerade motorer

Sedan de nya, mycket komplicerade, motorerna infördes 2014 har någon liknande skada aldrig inträffat hos någon av Mercedes motorer.

I Malaysia inträffade det sedan oljetrycket sjunkit - även om motorn bara gått 618 km.

– Det är någon eller något som inte vill att jag ska vinna, sa Hamilton efter loppet till den brittiska TV-kanalen Sky och han var väldigt besviken..

– Varför är det bara mina motorer som går sönder.

För att undvika att det händer igen är Mercedes nu mindre aggressiva i sitt val av olja, man ska anpassa sina motorinställningar och dessutom kommer ingen av de åtta förare som kör med motorer från Mercedes få nya aggregat till helgen.

Alla förare får vänta på nya motorer

Det betyder att Pascal Wehrlein (Manor), Nico Hülkenberg (Force India), Sergio Perez (Force India), Valtteri Bottas ( Willians) och Felipe Massa (Williams) som alla skulle ha fått nya motorer till helgen får köra med samma motor de använde i Malaysia. Mercedes skjuter upp leveransen av nya motorer  till tävlingen i USA om två veckor för att säkerställa att det som inträffade i Malaysia inte händer igen.

Lewis Hamilton kommer att använda den motor han hade i Singapore för ett par veckor sedan medan Nico Rosberg kör med den han hade i Malaysia förra veckan. Båda aggregaten har samma prestanda, men Rosbergs har gått några fler kilometer än den som Hamilton har.

I helgen kör F1-serien i Japan.

ARTIKELN HANDLAR OM