Stenson: ”Det är ett konstant häcklande”

Foto: Henrik Stenson.
SPORTBLADET

Europa går en tuff match mot USA.

Fajten mot den amerikanska publiken är också utöver det vanliga.

– Det är ett konstant häcklande där ute. Det är två procent rötägg i publiken, säger Henrik Stenson.

Att USA vill vinna Ryder Cup för första gången är tydligt och publiken på Hazeltine gör sitt bästa för att hjälpa sina golfhjältar. Frågan är väl bara om de håller sig på rätt sida av gränsen för "fair play". Delar av publiken skriker glåpord, psykar och stör, jublar vilt åt dåliga europeiska slag.

Henrik Stenson var i lördagens bästbollmatcher en av de europeiska spelarna som utsattes för häcklandet och stördes till exempel rejält när han skulle slå sin birdieputt på elfte hålet. Den svenske världsfemman menar att det är en liten klick "rötägg" som går för långt.

– Det är ju hela tiden, säger han.

– Det är tråkigt att de inte kan låta bli. Framförallt Jordan (Spieth) försökte ju tysta en del emellanåt, och andra i publiken gjorde det också. Men det är väl lite öl inblandat här också på lördag eftermiddag.

"Gilla läget"

Stenson gör sin fjärde Ryder Cup och tycker att stämningen i Minnesota skiljer sig från hur det har varit tidigare.

– Det är ju stor skillnad, givetvis, om man ser det objektivt. Men så är det och det är bara att gilla läget, säger han.

– Det är bara tråkigt att en del ska hålla på även om jag inte känner att det stör jättemycket. Men vid något enstaka tillfälle, när jag fick backa från min putt på elvan, kände jag att det störde.

Stenson missade just den birdieputten och han och Justin Rose förlorade sedan också matchen mot Jordan Spieth och Patrick Reed. USA vann tre av fyra matcher på lördagseftermiddagen och leder med 9,5–6,5 inför sista dagens singlar.

Det var en smått galen stämning på Hazeltine när USA:s ledning ökade igen, efter att Europa hade knappat in lite tidigare på dagen. Det kommer att bli en enorm press på spelarna när Europa, med sex debutanter i laget, ska försöka vända underläget på söndagen.

– Det gäller att alla går ut och tar ansvar för sin match och bara försöker plocka hem den poängen. Men det kommer bli oerhört tufft härifrån givetvis, säger Stenson.

– Vi behöver vinna åtta av de tolv singlarna för att vinna och sju och en halv för att behålla bucklan. Men vi ger aldrig upp så vi kommer ge det ett bra försök i morgon igen.

"Ont i huvudet"

Två spelare som verkligen har lyckats vända matchen mot publiken till något positivt är Rory McIlroy och Thomas Pieters. Tillsammans har de vunnit tre raka matcher och sett till att hålla Europa kvar någorlunda i kampen om Ryder Cup-bucklan.

De har fått höra många psykningar längs vägen, men har också fått möjlighet att hyscha publiken ett par gånger.

– Ju mer de skrek, desto bättre spelade vi. Jag hoppas de skriker på oss hela dagen i morgon, säger McIlroy, som dock fick nog vid ett tillfälle.

– Någon sade ett par nedvärderande saker som jag tyckte var över gränsen. Jag försökte få honom bortplockad, men jag vet inte om de tog bort honom eller inte.

De avslutande singelmatcherna, inför den extatiska amerikanska hemmapubliken, inleds klockan 18.04 på söndagen, svensk tid. Henrik Stenson spelar i den andra matchen, mot Jordan Spieth

ARTIKELN HANDLAR OM

Ryder Cup

Golf