”Hade sagt tack och hej om vi tagit guld”

SPORTBLADET

Rio de Janeiro. Hon drömde om ett OS-guld och att eventuellt avsluta karriären.

Men i stället står Hedvig Lindahl efteråt och är bitter för att hon inte stoppade deras första mål.

– Det stör mig så fruktansvärt! Någon gång vill jag bara lyckas med den där jävla räddningen, fattar ni?! säger Lindahl.

Dzsenifer Marozsán förstörde OS-finalen för Sverige. I den 48:e minuten fick hon bollen i vid straffområdeslinjen och pricksköt in 1-0 till Tyskland. Och en kvart senare utökade hon till 2-0 med hjälp av Linda Sembrant. Sverige lyckades reducera till 2-1 men fick nöja sig med silver.

Målvakten Hedvig Lindahl hade tänkt ett annat scenario. Hon var ledsen efteråt.

– Jag är rätt ledsen över att vi inte tog oss hela vägen. Det hade varit ett fint slut på sagan. Man hade en liten drömbild om hur det ska vara, men det är alltid någon jävel som ska komma och förstöra, säger Lindahl.

– Om man hade tagit guld hade det nog varit tack och hej för mig. Men nu får man fortsätta ett tag till.

Hade du tänkt sluta?

– Nja, det vet jag inte. Det hade varit fint. Men nu blev det inte så.

”Den där jävla räddningen”

Lindahl tycker att Sverige gjorde en bra match. Däremot är hon besviken över att hon själv inte stoppade det första målet.

– Vid första målet är det ändå ganska bra täckning på bortre. Där tänker jag att hon bara kan curla in den i första, men ändå kan man inte…med facit i handen borde jag gått innan hon sköt i väg skottet…

…men du är ändå där?

– Ja, jag är ändå där. Men det stör mig så fruktansvärt! Jag hade en likadan mot Wolfsburg i Champions League, när man är där men man lyckas inte. Någon gång vill jag bara lyckas med den där jävla räddningen, fattar ni? Hade jag tagit den hade det stått 0-0.

– När ska det jag lyckas? Jag väntar på den där jävla räddningen. Det är därför jag känner mig upprörd och ledsen. Om jag hade gått lite…det där om.

Betyg: Svenska spelarna

Hedvig Lindahl:

Tappade flera returer rakt ut i planen, uppträdde inte lika tryggt som tidigare. Kunde hon inte tagit frisparken innan den nådde stolpen?

Kanske för mycket begärt.

Jessica Samuelsson

Klok i ”en-mot-en”-situationerna, och Tyskland skapade inte mycket från vänster. Å andra sidan anföll de mer sällan där. Hade behövts mer längd i uppspelen från Samuelssons fötter.

Nilla Fischer

Satte som vanligt i princip knappt en fot fel i backlinjen men fick tyvärr inte undran bollen inför Tysklands 1-0. Det ska dock inte ses som ett misstag utan som ett önsketänkande.

Linda Sembrant

Tyvärr dubbla träben på Sembrant i finalen. Fick en kanonchans offensivt i första halvlek men missade grovt, stötte sedan olyckligt en stolpretur i eget mål.

Elin Rubensson (UT 70)

Tyskland anföll konsekvent mot Rubenssons kant och till slut blev den vikarierande vänsterbacken överspelad för många gånger. Båda anfallen som gav tyska mål hade upprinnelsen därifrån.

Kosovare Asllani UT (68)

Tillbaka i central mittfältsposition vilket gjorde Sverige farligare framåt men ihåligare bakåt. Som vid 0-1 när Tyskland kunde bygga anfallet mellan ”Kosse” och Schelin. Hockeyassist till reduceringen.

Lisa Dahlkvist

Hittade Lotta Schelin i djupledslöpningen direkt och Sverige skapade första chansen. Tyvärr inte lika tydlig i presspelet som vi vant oss vid att se Lisa. Hann inte alltid dit.

Caroline Seger

När kapten Seger trampade med framåt blev det oftast farligt men Caroline är viktig för lagets balans så hon kan inte göra det hela tiden. Nog hade kaptenen fyllt på ännu oftare vid ställningen 1-2 om orken funnits.

Olivia Schough

Var nära att skjuta 1-0 redan efter 10 minuter men missade grovt. Många felbeslut i första halvlek men spelade upp sig i andra, perfekt assist till Blackstenius. Missade sedan ett kvitteringsläge fem minuter från slutet..

Sofia Jakobsson (UT 55)

Löpte målmedvetet i djupled och skapade många ”nästanlägen” men tajmingen saknades, eller så kom bollarna för sent. Tidigt utbytt efter att ha sprungit mycket.

Lotta Schelin

Drog ett tungt defensivt lass eftersom Tyskland ofta anföll på sin högerkant. Det kostade Lotta mycket anfallskraft framåt men hon skapade ändå lägen åt andra. Såg ut att komma i vägen för Blackstenius i tilltrasslad situation på tilläggstid.

ERSÄTTARE:

Stina Blackstenius (IN 55)

Stötte in Sveriges reducering efter tio minuter på planen. Sög in bollar och hotade hela tiden. Pigg.

Pauline Hammarlund (IN 68)

Kom in med energi och fart utan att skapa något konkret.

Magdalena Eriksson (IN 70)

Kändes som ett stabilare val som vänsterback när hon kom in.

■ ■ Jury: Robert Laul.

ARTIKELN HANDLAR OM