Ryssland mästare igen – efter 36 års väntan

SPORTBLADET

Experten: ”Aldrig sett något bättre”

Foto: TT

RIO DE JANEIRO. Ryssland är OS-mästare i handboll för första gången sedan 1980.

Ryskorna besegrade Frankrike med 22-19 i finalen.

– De har tidernas bästa spelarmaterial. Jag har aldrig sett något bättre, säger experten och ex-förbundskaptenen Per Johansson.

De ryska damerna tog fyra VM-guld 2001-09 under demontränaren Jevgenij Trefilov. Sedan dess hade man inte varit i en stor final och något OS-guld hade man inte tagit sedan 1980.

Men efter finalsegern mot Frankrike med 22-19 (10-7) har nu Trefilov och hans lag sitt efterlängtade OS-guld (närmast har han varit med silvret 2008).

Fransyskorna, som spelat målsnåla matcher rakt igenom hela OS, hade ledningen en enda gång i matchen och det var med 1-0.

Ryssland förde matchen

I övrigt förde Ryssland matchen och var egentligen bara lite skakade en gång, och det var när Frankrike gjorde 14-14 med en kvart kvar. Men Ryssland kunde rycka direkt igen.

Kanal 5:s expert Per Johansson, som var förbundskapten för de svenska damerna i många år och följt damhandbollen mycket längre än så, menar att det är bredden i den ryska truppen som ligger bakom triumfen.

– De har tidernas bästa spelarmaterial. Jag har aldrig sett något bättre. De har två uppställningar av yttersta världsklass. Jag har bara väntat på denna framgång då framförallt deras spelare födda 1994/95 höll sjukt hög klass som u-landslag. Återväxten med 96:orna och 98:orna är också i världsklass, säger Johansson.

Två av de här 95:orna var bäst i finalen: Anna Vjachireva (bäste målskytt med fem fullträffar) och Daria Dmitrijeva (fyra mål).

”De spelar modernt”

Om Johansson tittar bakåt på andra landslag med ett fantastiskt spelarmaterial som kan konkurrera säger han:

– Norge senaste tolv åren, Danmark 1996-2004 och Sydkorea 1984-92.

Trefilov ska också ha kredd, menar Johansson.

– Han spelar mer modernt med sina spelare än tidigare så laget som sådant är också bättre. Dessutom tillåter han spelare att misslyckas några gånger utan att han byter ut dem, säger Johansson.

ARTIKELN HANDLAR OM

Sommar-OS