Nya detaljer i stora dopningsskandalen

SPORTBLADET

Alexander Legkov pekas ut som dopad

1 av 2

Mitt i natten byttes positiva ryska urinprov ut mot rena genom ett hål i väggen till labbet.

Grigorij Rodtjenkov berättar nu hur han tillsammans med den ryska staten såg till att Ryssland blev Sotji-OS stora dominant och genom flera ohederliga knep lurade hela idrottsvärlden.

Han pekar i New York Times ut åtminstone 15 medaljörer som dopade - bland dem femilsvinnaren Alexander Legkov – i vad som kan vara den största dopningsskandalen någonsin.

Foto: Förre ryska antidopningverksamheten Grigory Rodtjenkov.

EXKLUSIVT BILDEXTRA: Sportbladet inne i dopningsfabriken

– Människor firar olympiska mästare och här sitter vi som galningar och byter ut deras urin. Jag undrar verkligen om folk förstår hur olympisk idrott är organiserad.

Den förre chefen för dopningslaboratoriet i Moskva, Grigorij Rodtjenkov, har börjat prata.

Och det som ledaren för det ryska dopningsprogram som sanktionerats av den ryska staten har att säga chockade en hel idrottsrörelse. Detaljerna som New York Times fått ta del av är häpnadsväckande.

Grigorij Rodtjenkov berättar bland annat hur han utvecklade en cocktail med tre olika förbjudna substanser som han sedan mixade med sprit – whisky för herrarna och Martini för damerna. Formulan var exakt och idrottaren fick instruktioner om att gurgla runt vätskan i munnen, under tungan, för att absorbera drogerna.

Pekar ut 15 medaljörer

Rodtjenkov menar att flera av de allra största ryska stjärnorna var dopade under spelen, hela 14 längdåkare – och 15 medaljörer. En av de som pekas ut är längdstjärnan Alexander Legkov som tog det bejublade guldet på den avslutande femmilen före två landsmän. Hela det ryska damlaget i hockey pekas också ut som dopade – de nådde en sjätteplats i mästerskapet.

Trots den påstått utbredda dopningen var det inte en enda rysk idrottare som åkte fast för dopning under mästerskapen – trots mängder av tester. Enligt Grigorij Rodtjenkov var det ryska dopningssystemet alldeles för listigt och planerat för några bakslag. Efter många månaders arbete hade den ryska staten hittat ett sätt att kontrollera och manipulera antidopningsarbetet på plats i Sotji.

– Vi var fullt utrustade, hade kunskapen, erfarenheten och var perfekt förberedda för Sotji. Vi var lika välfungerande som en schweizisk klocka, säger den förre antidopningschefen.

Bytte ut urin på natten

Rodtjenkov berättar hur man arbetat fram ett sätt att byta ut de positiva urinproven mot helt rena prov, som idrottarna lämnat flera månader tidigare.

Dopningslabbet under Sotji-OS hade nästan 100 i personalen, både folk från Rodtjenkovs egna labb i Moskva och internationella antidopningsexperter från världen över och säkerheten var hög. Men det fanns en svaghet i övervakningen – natten.

Ryska sportministeriet ska varje natt ha gett Rodtjenkov en lista på idrottare som behövde få sina prov utbytta. Proven är enbart markerade med siffror och med hjälp av bilder tagna av idrottarna själva kunde operationen påbörjas.

När han fick grönt ljus smög han, vanligtvis efter midnatt, in i ett rum bredvid labbet. Med hjälp av en person inifrån, som han förmodade tillhörde den ryska underrättelsetjänsten, byttes proverna ut – genom att de langade proven genom ett litet hål i väggen, nära golvet.

De rena proven ska ha kommit i allt från vällingflaskor och läskflaskor och skiftet av urinet ska ha skett inne på en toalett.

IOK har uttalat sig

Internationella olympiska kommittén, IOK, gick under gårdagskvällen ut med ett uttalande:

"De här påståendena är väldigt detaljerade och oroande och vi ber nu Wada att starta en utredning omedelbart."

I november identifierade Wada Rodtjenkov som ledare av det ryska dopningsprogrammet och avgick därefter. Strax senare flydde han till Los Angeles då han fruktade för sin egen säkerhet och där jobbar han nu tillsammans med en filmare på en dokumentär som kommer ut i september.

I februari, strax efter han lämnat Ryssland, avled hastigt två antidopningschefer, Nikita Kamajev och Vjatjeslav Sinev, med två veckors mellanrum. Omständigheterna kring dödsfallen är oklara vilket gett utrymme till konspirationsteorier.

Ryssland tog 33 medaljer, varav 13 guld, i Sotji och blev till president Vladimir Putins stora glädje bästa nation – vilket var en stor prestigeseger över USA. Medaljerna var tio fler än i Vancouver-OS fyra år tidigare.

ARTIKELN HANDLAR OM