Johaugs svar till svenska folket

avPatrik Brenning

Bemöter misstron om systematisk dopning

1 av 2

I Aftonbladet/Inizios undersökning tror fler svenskar att norska längdlandslaget ägnar sig åt systematisk dopning än de som inte tror det.

När Therese Johaug bröt tystnaden för att för första gången svara på frågor efter sitt positiva dopningsprov beklagade 28-åringen den synen.

– Jag kan bara säga att det jag berättat är sant, säger Johaug.

Foto: TT
Therese Johaug.

Aftonbladet/Inizio har undersökt svenskarnas attityd till norsk skidåkning efter astmaskandalen kring Martin Johnsrud Sundby och Therese Johaugs positiva dopningsprov. 1 412 intervjuer med ett urval som speglar Sveriges ­befolkning visar på misstro mot våra grannar. Åtta procent anser att Norge ”helt säkert” dopar sig systematiskt, men bäst överblick fås om vi adderar de båda ja-alternativen (”helt säkert” och ”trol­igen”) och väger mot de två nej-alternativen.

41 procent tror att Norge ägnar sig åt sytematisk dopning. 40 ­procent tror det inte. På frågan om Therese Johaug medvetet har dopat sig svarar 40 procent ja och 23 procent nej (37 har ingen uppfattning).

”Det sårar mig”

När Therese Johaug på torsdagen för första gången svarade på frågor efter sin positiva dopningsdom gav 28-åringen sitt svar till det svenska folket.

– Jag kan bara säga att det jag sagt här är så sant som det kan bli. Jag fick ett sår på läpparna som gjorde väldigt ont, fick krämen av Fredrik (Bendiksen, landslagsläkaren) med anvisning om hur den skulle användas och sedan använde jag den i tio dagar. Något mer finns inte att säga, säger Johaug.

I TV2:s intervju beklagar Johaug också den stora misstron mot henne.

– Jag har bara sagt sanningen. Det sårar mig att folk inte tror på mig.

”Är väldigt trist”

Sedan tidigare har Johaugs landslagskompisar också bemött svenskarnas misstro.

– Jag tycker att det är väldigt trist. Jag vet med mig själv att vi som lag inte fuskar, att vi inte är i närheten av systematisk dopning. Men de två händelserna vi har haft i sommar och höst har inte varit bra för vårt renommé. Jag hoppas bara att folk förstår att ­Martin och The­rese inte har gjort något för att bli bättre skidåkare men för att medi­cinera sig mot ­astma och en sårig läpp, sa Niklas Dyrhaug.

ARTIKELN HANDLAR OM

USA-valet

Dopning

Inizio