Abeba Aregawi fast i dopingtest

Teorin: En ukrainsk doktor ligger bakom

Av: 

Erik Karlsson

SPORTBLADET

"Abeba äter, dricker eller sover inte"

Abeba Aregawis är förkrossad och oförstående efter att ha fastnat i ett dopningstest, säger hennes agent Valentijn Trouw.

– Hon äter inte, hon dricker inte och hon sover inte, säger han och lanserar samtidigt en teori om hur Abeba fått i sig den otillåtna substansen meldonium.

– Det vi hör är att det finns en ukrainsk doktor som reser till Etiopien ibland och att han kan ha tagit med sig det här, säger Valentijn Trouw.

När Sportbladet når Valentijn Trouw, Abeba Aregawis närmast ansvarige agent på agenturen Global Sports Communication, hälsar han med ett ”god morgon” innan han ändrar sig snabbt.

– Eller nej, inte en så god morgon…

Gårdagens officiella besked att Abeba Aregawi fastnat i ett dopningstest har den holländske agenten känt till i cirka tio dagar.

Han beskriver tiden som förvirrande.

Å ena sidan har han ett dopningsprov som utan tvekan visar att Abeba Aregawi tagit meldonium, ett preparat som med stor sannolikhet ger fyra års avstängning. Å andra sidan har han träffat sin klient Abeba Aregawi som förklarat att hon inte kan förstå hur substansen hamnat i hennes kropp.

”Helt förkrossad”

– Efter att vi fick informationen från IAAF bad vi Abeba komma till Nederländerna direkt för att ge sin version till oss, säger han och beskriver en känslosam Aregawi.

– Abeba är helt förkrossad. Hon äter inte, hon dricker inte och hon sover inte. Hon säger att hon helt ärligt inte vet något om den här medicinen meldonium, att hon aldrig hört talas om den och att hon inte har någon aning om hur hon har fått i sig den. Det är därför hon vill göra b-testet, hon tror inte på det.

Valentijn Trouw berättar att man vädjat flera gånger till Abeba Aregawi under mötet och över telefon att öppna sig och berätta allt hon vet.

– Vi har försökt ge henne en chans att öppna sig, det skulle hjälpa henne och friidrotten generellt om det här vore något hon kunde berätta mer om. Men hon säger att hon verkligen inte vet vad som har hänt.

Tror du på henne när hon säger det?

– Jag tycker inte det är så intressant vad jag tror, låt mig säga att jag är förvirrad.

”En underbar person”

– Jag känner Abeba som en underbar person, jag gör verkligen det. Men jag vet också att hon försatt sig i flera svåra situationer genom åren. Jag är lite förvirrad kring om jag kan tro henne eller inte, säger Valentijn Trouw.

Agenturen Global Sports Communication är en av världens allra största och har under flera årtionden företrätt flera av världens bästa löpare, främst från Etiopien. Men nyheten om preparatet meldonium kom som en nyhet för Valentijn Trouw. Efter att IAAF kom med sitt besked har han gjort en del efterforskningar och han har en teori kring hur medicinen kommer till Etiopien.

– Vi har aldrig haft någon annan idrottare som testat positivt för meldonium, men som jag förstår det kan några andra etiopier också ha testat positivt för det på senare tid. Det vi hör är storys om att det finns en ukrainsk doktor som ibland reser till Etiopien och som kan ha tagit med sig det här till landet.

– Det stämmer med bilden av ett preparat som kommer från Östeuropa. För det här är ingenting du kan köpa på apotek varken i Etiopien eller i väst.

”Förvirrande, vad kan vi tro på?”

Valentijn Trouw vill inte berätta namnet på doktorn, men säger att han konfronterat Abeba med uppgifterna:

– Hon säger att hon aldrig hört talas om honom, vi har också försökt nå doktorn och via en annan manager säger han till oss att han aldrig hört talas om Abeba. För oss är det förvirrande, vad kan vi tro på, säger Trouw.

Närmast väntar Abeba Aregawi och hennes manager på att b-provet ska testas. Det sker troligen i nästa vecka och sedan följer ytterligare väntan på provsvaret. Fälls hon handlar det troligen om fyra års avstängning från allt tävlande och ytterligare fyra år från svenska landslaget. Just därför hoppas Valentijn Trouw att Abeba ska öppna upp sig mer kring vad som har hänt.

– Vi har förklarat för Abeba att om hon är öppen och delar med sig allt hon vet så kan straffet blir kortare. Men säger du att du inte vet någonting blir det troligen fyra års avstängning.

– Då blir det väldigt svårt att någonsin komma tillbaka. 

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Publisert:

LÄS VIDARE

Fakta om Meldonium: ”Görs bara i Lettland”

ÄMNEN I ARTIKELN

Abeba Aregawi fast i dopingtest

Abeba Aregawi

Friidrott